2022, een nieuw tijdperk voor fietsen

Het is zo snel gegaan dat je er amper nog bij stilstaat. Hoe fietsen vandaag helemaal anders is dan tien jaar geleden. Had je in 2012 durven dromen over steden die hun straten heraanleggen voor fietsers? Dat zoveel pendelaars hun auto zouden inruilen voor een vouwfiets of een speed pedelec? En dat je zelf je persoonlijke fiets kon laten samenstellen? 

De fiets heeft afgelopen decennium een stille revolutie meegemaakt. We zijn in een volledig nieuw tijdperk beland.
Het leven zoals het is: 9 trends voor fietsen in 2022.

1. Kroonprins fiets passeert Koning Auto

De fiets heeft veel terrein gewonnen. Veel mensen zijn overgestapt van de auto op de fiets. Omdat ze al die files en tijdverlies zo beu zijn natuurlijk. Maar ook omdat overheden en bedrijven de fiets meer steunen en bijvoorbeeld fietsleasing promoten. En vooral omdat er zoveel nieuwe types zijn bijgekomen, die pendelen over lange afstanden mogelijk maken. Van snelle bakfiets tot speed pedelec. Weg met Koning Auto, leve Kroonprins Fiets! 

2. Custombuilt fietsen, het nieuwe normaal

Traditionele standaardfietsen zijn wat jaloers op het succes van custombuilt fietsen. We leven in een wereld die we steeds meer personaliseren. Onze apps, abonnementen, trainingsschema’s: alles is op maat. Dus onze fiets ook natuurlijk! Daarom zit custombuilt in de lift. Je kiest alles zelf: type, model en afmetingen, maar ook de mechaniek, de accessoires en de kleuren. Je stelt je fiets samen helemaal zoals jij die wilt: zo fiets je gezond én met plezier.

3. Riemaandrijving: geen smeerolie meer op je broek

Als je je eigen fiets kunt samenstellen, wil je er alleen maar de beste onderdelen op. Hoge kwaliteit, duurzaam, alles proper. Daarom kiezen veel fietsers resoluut voor riemaandrijving in plaats van de traditionele ketting. Een riem gaat niet alleen veel langer mee, ze is ook veel properder dan die smeerolie die je maar niet van je handen of je broek gewassen krijgt. Was een fiets met riemaandrijving 10 jaar geleden nog iets zeldzaams, tegenwoordig bieden veel merken dit aan. 

carbon gates cdx belt drive

4. Fietsen met kennis van zaken

Wanneer je je fiets samenstelt, denk je na over elk onderdeel. Wat zijn de mogelijkheden, de opties en de voordelen? Heb je je fiets klaar, rij je rond met kennis van zaken. Internet staat ook vol websites met technische informatie, over hoe je je fiets onderhoudt of kleine herstellingen zelf kunt uitvoeren. En je vindt online de leukste fietsverhalen en mooiste routes. Zodat je goed voorbereid aan een fietstocht begint, en er zo nóg meer uit haalt.  

5. Duurzaamheid dankzij geregeld onderhoud

Duurzaamheid is belangrijk geworden, ook op het gebied van fietsen. Een goed fietser zorgt voor zijn fiets en laat die regelmatig nakijken. Breng je fiets best twee keer per jaar binnen in de fietsenwinkel voor een goed onderhoud. Wij kijken alles grondig na, spannen de kabels bij en reinigen de olie. Door preventief je fiets te laten checken, blijf je gespaard van problemen. En van onnodige kosten die grote herstellingen met zich kunnen meebrengen. 

6. Eerst een stevige testrit

Consumenten worden alsmaar kritischer. Terecht, je wilt waar voor je geld. Ook bij de aankoop van een fiets. Als je er een laat samenstellen, moet echt álles goed zitten. De fiets moet tot in de puntjes afgesteld zijn op je lichaam en rijstijl, de versnellingen moeten vlot ronddraaien, de remmen accuraat. Reageert elk onderdeel precies zoals je wilt? Daar kom je enkel achter tijdens een stevige testrit. Liefst een lange rit van een paar uur. Gepakt en gezakt, zoals je gewend bent, op zand, grind, asfalt of kassei. Dan voel je elk onderdeel goed aan.   

7. Een fiets is een investering

Wegwerp is niet meer van deze tijd. Meer mensen kiezen voor duurzame aankopen die veel langer meegaan. Zeker als het zo iets belangrijk is als een fiets! Die moet niet alleen goed rijden, maar ook veilig zijn, comfortabel en tegen een stootje kunnen. Daarom investeren mensen meer in een betrouwbare ‘compagnon de route’ dan geld te pompen in een goedkopere fiets die snel herstellingskosten met zich meebrengt. En dan zijn er nog de fiscale voordelen van de fiets, de voordelige afbetalingsplannen, de ecocheques …

8. Hernieuwde connectie met de natuur

Soms is het vloeken wanneer je een plotse regenvlaag over je heen krijgt. Maar een beetje onstuimig weer hoort nu eenmaal bij het fietsplezier. De wind waait immers ook in je voordeel, de zonnestralen kietelen aangenaam je armen en benen … Op de fiets word je één met de natuur. Je connecteert ook met jezelf, reist in je gedachten. Of met je vrienden die er samen met jou op uit trappen! In strestijden zoals tegenwoordig werkt die verbinding helend. Geen wonder dat er tegenwoordig zoveel meer fietsers zijn.

9. Leef zelf i.p.v. je te laten leven

Misschien vat dit al het voorgaande wel samen: je fiets vertelt wie je bent. Zeker anno 2022. Je hebt je eigen persoonlijkheid, stijl en karakter. Dan wil je ook een fiets die daarbij past. Én die natuurlijk zit als gegoten, en zonder problemen meegaat. Daarom zijn zoveel mensen kieskeurig bij de samenstelling van een nieuwe fiets. Je kiest zélf wel wat je wilt, niet slechts wat de fietsfabrikant aanbiedt. Je fiets is je vrijheid, en die vrijheid start in de fietsenwinkel. 

2022, een nieuw tijdperk voor fietsen