81-Rohloff-basis

Wat is een Rohloff naaf versnelling?

De Rohloff naaf is een intern versnellingssysteem van Duitse afkomst. Een Rohloff naaf beschikt over 14 versnellingen die in evenredige stapjes van 13,6% toenemen. In feite is deze naaf vergelijkbaar met de 3 of 7 versnellingssystemen die men vaak terugziet op stadsfietsen, maar dan met 14 versnellingen.

De Rohloff naaf is in het achterwiel ingebouwd en staat bekend om zijn onderhoudsarme, duurzame en gebruiksvriendelijke karakter.

Schakelen #

Met een Rohloff naaf schakel je met behulp van een schakelkabel en een draaischakelaar op het stuur. Hierdoor kan je als fietser gemakkelijk schakelen tussen de verschillende versnellingen.

Het schakelen tussen versnellingen is simpel en kan zowel rijdend als in stilstand worden gedaan. Je hoeft geen keuze te maken tussen deze verschillende opties. Dit kan erg handig zijn wanneer men per ongeluk vergeet om op tijd terug te schakelen voor bijvoorbeeld een stoplicht of een steile helling.

Rohloff naaf shifter schakelen

Bereik #

Met een bereik van 526% is Rohloff vergelijkbaar met een 3×9 derailleur-versnelling, wat ruim voldoende is om bergen te beklimmen.

Hoe werkt een Rohloff naaf? #

De naaf is opgebouwd uit verschillende onderdelen, waaronder een vertragingswiel en palletjes.

In de neutrale stand bevindt de naaf zich in versnelling 11, dit betekent dat er geen verandering in de overbrengingsverhouding is. Wanneer de fietser schakelt naar een hogere versnelling (12, 13 of 14), wordt de overbrengingsverhouding kleiner. Hierdoor moet de fietser harder trappen voor dezelfde snelheid. Bij lagere versnellingen (1 tot en met 7) beweegt het vertragingswiel mee. Dit meebewegen veroorzaakt ook het geluid veroorzaakt dat men in deze versnellingen vaak hoort. Bij versnelling 8 klikt het vertragingswiel vast met palletjes, waardoor het geluid weer verdwijnt.

Onderhoudsarm #

De Rohloff naaf is ontworpen om onderhoudsarm te zijn, waardoor het regelmatig schoonmaken en smeren van de naaf niet nodig is. Dit maakt het gebruik van de naaf eenvoudig en gemakkelijk.

Rohloff naaf
Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories