151-TM2.8-zadel

Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.8?

Fietszadels hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger was een leren zadel de enige optie, maar tegenwoordig zijn er verschillende materialen beschikbaar die unieke eigenschappen bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de fietser. Deze zadels kunnen op de Travelmaster 2.8:

Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.8?

Brooks leder

 • Hard zadel
 • Zadel vormt zich definitief naar de rijder
 • Blijft koel tijdens lange ritten
Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.8?

Brooks Cambium

 • Hard zadel
 • Zadel vormt zich naar de rijder
 • Blijft koel tijdens lange ritten
Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.8?

Schuim

 • Zacht zadel
 • Past zich aan aan je zitvlak
 • Warmt niet op
 • Bruikbaar door verschillende rijders
Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.8?

Gel

 • Zacht zadel
 • Veel comfort tijdens korte ritten
 • Bruikbaar door verschillende rijders

Zadel materialen #

Lederen zadel #

Een fietszadel van leer is niet alleen betrouwbaar, maar biedt ook een bijzonder duurzame en comfortabele ervaring. Het leer past zich namelijk perfect aan jouw zitvlak aan en blijft koel tijdens het fietsen. Het inrijden van een lederen zadel vereist echter wel enige tijd en afhankelijk van jouw gewicht kan het tot wel 1000 km duren voordat het zadel volledig naar jouw vormt. Ook is het belangrijk om het zadel goed te onderhouden en te verzorgen. Gebruik bijvoorbeeld tijdens regen een zadelhoesje en voed het leer af en toe met vet. Kies voor een duurzame en comfortabele fietservaring voor een leren zadel.

Cambium zadel #

Een Cambium zadel heeft vergelijkbare voordelen als een leren zadel, maar dan zonder de nadelen. Het zadel is gemaakt van gevulkaniseerd rubber met een katoenen toplaag, wat zorgt voor vrijwel dezelfde reacties als een leren zadel, zonder dat het ingevet of opgespannen hoeft te worden. Er is ook een “all weather” variant verkrijgbaar die volledig bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Schuim zadel #

Een simpel fietszadel is meestal voorzien van een laag schuim, wat zorgt voor goed comfort bij korte ritten. De kwaliteit en dikte van het schuim zijn belangrijke factoren die bepalen of het zadel voldoende ondersteuning biedt voor jouw gebruik.

Bij intensief gebruik en veel beweging op het zadel kan het schuim afbrokkelen, wat niet altijd zichtbaar is maar wel voelbaar doordat het zadel van vorm verandert onder je gewicht. Om dit te voorkomen zijn er ook zadels op de markt met materialen die beter bestand zijn tegen slijtage, zoals gel- of luchtgevulde kussentjes. Ontdek de verschillende opties en kies het beste zadel voor jouw comfortabele rit.

Gel zadel #

Voor korte fietstochten bieden gelzadels het beste comfort. Deze zadels passen zich perfect aan aan je zitvlak en bieden uitstekende ondersteuning. Vooral op hobbelige wegen helpt de gel om trillingen te dempen. Let er wel op dat sommige fabrikanten te veel gel gebruiken, waardoor de zitbotjes niet goed worden ondersteund en er meer gewicht wordt gedragen op andere delen van het zitvlak. Als je van plan bent om lange afstanden te fietsen, kan een gelzadel ook warm worden. De gel absorbeert namelijk trillingen en zet deze om in warmte, wat kan leiden tot zadelpijn tijdens het fietsen.


Zadel breedte #

Zadels zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, waarbij de breedte bepaalt waar je zitbotjes op het zadel terechtkomen. Kies voor een goede zithouding een breedte die je optimaal ondersteunt.

Een te smal zadel #

Rijd je op een te smal zadel, dan vallen je zitbotjes buiten het steunvlak van het zadel. Hierdoor ontstaat er meer druk op je zachte weefsel, wat problemen en ongemakken kan veroorzaken. Bij langere ritten kan er dan een verdoofd gevoel optreden of zelfs pijnlijk worden.

Een te breed zadel #

Bij een te breed zadel krijg je wel voldoende ondersteuning, maar schuren je bovenbenen tegen het zadel aan. Dit kan leiden tot schuurplekken en irritatie in de liezen.

Zadelbreedte kiezen #

Op elk zadel wordt de breedte weergegeven. Meet de afstand tussen je zitbotjes en tel deze afstanden vervolgens bij:

 • Recreatieve houding: + 2cm
 • Race houding +1cm

Hoe heeft dit artikel je geholpen?