165-TM2.6-zadel

Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.6?

Zadels hebben in de loop der jaren een enorme evolutie doorgemaakt. Waar men vroeger alleen kon kiezen voor een leren zadel, zijn er nu verschillende materialen beschikbaar met elk unieke eigenschappen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de rijder. Deze zadels kunnen op de Travelmaster 2.6:

Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.6?

Brooks leder

 • Hard zadel
 • Zadel vormt zich definitief naar de rijder
 • Blijft koel tijdens lange ritten
Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.6?

Brooks Cambium

 • Hard zadel
 • Zadel vormt zich naar de rijder
 • Blijft koel tijdens lange ritten
Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.6?

Schuim

 • Zacht zadel
 • Past zich aan aan je zitvlak
 • Warmt niet op
 • Bruikbaar door verschillende rijders
Welke zadels kunnen op de Travelmaster 2.6?

Gel

 • Zacht zadel
 • Veel comfort tijdens korte ritten
 • Bruikbaar door verschillende rijders

Zadel materialen #

Lederen zadel #

Een lederen zadel is niet alleen betrouwbaar, maar ook enorm duurzaam. Het heeft twee grote voordelen: het past zich volledig aan aan je zitvlak en blijft koel tijdens het rijden. Zodra het zadel is ingereden, zul je altijd op exact dezelfde manier op het zadel zitten. Het inrijden van een lederen zadel vergt echter wel wat kilometers. Afhankelijk van je gewicht moet je tot wel 1000 km afleggen voordat het zadel zich volledig naar jouw vormt. Naast het inrijden vereist een lederen zadel ook de nodige aandacht en onderhoud. Het is bijvoorbeeld verstandig om tijdens regen een zadelhoesje over het zadel te trekken en het leer af en toe te voeden met vet.

Cambium zadel #

Het grote voordeel van een Cambium zadel is dat het alle voordelen van leer heeft, maar zonder de nadelen. Een Cambium zadel bestaat uit gevulkaniseerd rubber met een katoenen toplaag. Door deze materiaalkeuze reageert het zadel nagenoeg vergelijkbaar met leder maar vervalt het invetten of opspannen van het zadel. Bovendien is er ook een “all weather” versie beschikbaar die volledig weersbestendig is.

Schuim zadel #

Een eenvoudig zadel is meestal afgewerkt met een schuimlaag. Deze zadels bieden goed comfort voor korte ritten. De kwaliteit en dikte van het schuim bepalen of het zadel voldoende ondersteuning biedt voor jouw gebruik.

Bij intensief gebruik en veel beweging op het zadel heeft het schuim als nadeel dat het kan afbrokkelen. Dit is niet altijd zichtbaar, maar je voelt het wel doordat het zadel van vorm verandert onder je gewicht.

Gel zadel #

De meest comfortabele zadels voor korte ritjes zijn gelzadels. Een gelzadel past zich aan aan je zitvlak en heeft daardoor goede eigenschappen om als comfortabel zadel te dienen. Zeker op slechte wegen helpt de gel om trillingen op te vangen. Helaas wordt er soms te veel gel gebruikt in deze zadels, waardoor de zitbotjes niet goed ondersteund worden en er meer gewicht gedragen wordt op andere delen van je zitvlak. Als je een langere rit gaat maken, zal een gelzadel ook warm aanvoelen. Dit komt doordat de gel trillingen opvangt en omzet in warmte. Dit kan voor andere zadelpijn zorgen tijdens het rijden.


Zadel breedte #

Zadels zijn er in verschillende breedtes, de breedte bepaald waar je zitbotjes terecht komen. Voor een goede positie op je zadel kies je een breedte die je optimaal ondersteund.

Een te smal zadel #

Als je op een te smal zadel rijd vallen je zitbotjes buiten het steunvlak van het zadel. Zo komt er meer druk op je zacht weefsel dat problemen en ongemakken kan veroorzaken. Bij langere ritten kan er dan een verdoofd gevoel optreden of zelf pijnlijk worden.

Een te breed zadel #

Bij een te breed zadel zal je wel voldoende ondersteuning krijgen maar schuren je bovenbenen tegen het zadel aan. Dit kan dan een schuurplekken en irritatie in de liezen veroorzaken.

Zadelbreedte kiezen #

Op een zadel staat steeds weergegeven hoe breed het is. Meet de afstand tussen je zitbotjes en tel vervolgens deze afstanden bij:

 • Recreatieve houding: + 2cm
 • Race houding +1cm

Hoe heeft dit artikel je geholpen?