BLOG

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Santos Travelmaster 3 pinion Gates Carbon Drive riem belt

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

1. Wat is het verschil tussen een fiets riem en fiets ketting?​
2. Trapt een riem lichter?
3. Uit wat word een fietsriem gemaakt?​
4. Zijn er verschillende soorten fietsriemen?​
5. Vergelijking tussen fietsriemen en fietskettingen op basis van prijs, prestaties en duurzaamheid:
6. Hoe lang gaat een fiets riem mee?
7. Is een riem op elke fiets interessant?
8. Een riem op een Ebike

Lees meer

Het verhaal van Mat & Gabi, op de fiets naar je bruiloft

Stel je voor dat je met de fiets aankomt op je bruiloft. Niet zomaar in je eigen dorp, maar helemaal in Griekenland na een fietstocht van 4.000 kilometer. Mat en Gabi fietsen naar hun bruiloft in Griekenland. Er is alleen één probleem; ze hebben nog nooit gefietst en willen hun eigen bruiloft niet missen. Halen ze het op tijd, en halen ze het wel samen?

Lees meer

Het verhaal van Herman: recenseert fietsroutes voor vijftigplussers

Op zijn website heeft Herman meer dan honderd fietsroutes verzameld die hij persoonlijk recenseert. Bekend of verrassend, eendaags of meerdaags, in binnen- en buitenland. ‘Het is een aangename manier om mijn fietskennis te delen’, vertelt Herman. ‘Door te inspireren help ik graag meer mensen op de fiets.’

Lees meer

Het verhaal van Marc: Met blinden op de tandem

Marc is een van de drijvende krachten achter Cyclone A, een sympathieke fietsclub voor blinden en slechtzienden in het Brusselse. Al 35 jaar brengt de tandemclub mensen met een visuele beperking bij elkaar, om ondanks hun handicap te genieten van het leven … Gezellig samen op de fiets!

Lees meer

Het verhaal van ‘fietsflik’ Jurgen: meer blauw op de fiets 

Een mooie evolutie bij de Brusselse politie: steeds meer agenten ruilen hun combi in voor een fiets. Dat is te danken aan het succes van de Fietsbrigade. Jurgen is een van de twee diensthoofden. ‘Dankzij de fiets zijn we vlotter aanspreekbaar en komen we op plaatsen waar we met auto’s niet meer geraken.’

Lees meer

Het verhaal van: Christophe, coole mountainbike-initiaties

Mountainbiken is puur fun! Iedereen zou het moeten uitproberen. Dat vindt leerkracht en fanatiek mountainbiker Christophe Lenain. Daarom organiseert hij met Sidewheels coole mountainbike-lessen in Hofstade. In juli zijn er zelfs zomerkampen voor kinderen. Zo geeft hij zijn passie voor het mountainbiken door. Geniet van het fietsverhaal van Christophe.

Lees meer

Het verhaal van: De Life Travelling Family, al vier jaar op reis met drie jonge dochters.

In 2018 vertellen Alexander en Linda aan hun kinderen dat ze op reis willen, een lange. De drie dochters, Hindi, Helena en Hannah zijn op dat moment 9, 10 en 11 jaar. De dochters mogen kiezen of ze mee willen. Wat kiezen de drie meiden? En wat met onderwijs?
Vier jaar later is het avontuur nog steeds bezig. Nu vertrekt de familie met de fiets door Europa. Ontdek hun bijzondere verhaal!

Lees meer

Het verhaal van: Marc, educatieve fietsendief


Hij ziet er in zijn zwart-gele boevenpak wel gemeen uit, maar Marc is geen échte fietsendief natuurlijk. Integendeel: in zijn spectaculaire Fiets & Diefstalshow onthult hij net hoe boeven te werk gaan zodat fietsend Vlaanderen en Nederland hun fietsen wat beter beveiligen.

Lees meer

Het verhaal van: Kaat, oprichtster van defietsgids.be

De leukste manier om Mechelen te ontdekken? Op de fiets natuurlijk! Kaat en haar even enthousiaste collega’s van “de fietsgids” organiseren verrassende fietsrondleidingen door Mechelen. Leuk voor toeristen, én ook leerrijk voor scholen en locals!

Lees meer

Met het gezin op fietsvakantie door België

Met het gezin op fietsvakantie? Heerlijk! En dat kan ook perfect in eigen land. Lotte en Koen fietsten voorbije zomer de Vlaanderenroute en de Maasroute. Hun sportieve kinderen Douwe (10), Jule (8) en Jomme (6) fietsten dapper met hen mee. Geniet mee van hun fietsavontuur en laat je inspireren door hun kindvriendelijke tips.

Lees meer

Het belang van een goede fietsverzekering

Hoe bescherm je je fiets het best? Koop een hoogkwalitatief fietsslot, laat je fiets graveren én sluit een goede fietsverzekering af. Waarop moet je daarbij letten? Philip Duyck, specialist fietsverzekeringen bij ENRA, geeft goede raad.

Lees meer

Hoe leer je de juiste fietshouding aan?

Fietsplezier hangt niet alleen af van een gezonde basisconditie en een goed aangepaste fiets. Ook je positie op de fiets is cruciaal om letsels te vermijden. Vraag maar aan Jan Engels uit Bonheiden. Hij is kinesist en gepassioneerd fietser, en al bijna 20 jaar gespecialiseerd in fiets-ergonomie.

Lees meer

Unieke verhalen, Patrick

De Silk Road Mountain Race is een van de zwaarste fietswedstrijden ter wereld: 1850 kilometer solo door de ruige bergen van Kirgizië, meer dan 30.000 hoogtemeters, af te leggen in maximum 15 dagen. Patrick Vandewalle (58) uit Bornem ging in 2021 de uitdaging aan. Lees zijn straffe verhaal op onze blog.

Lees meer
Op eigen kracht de wereld door

Op eigen kracht de wereld door

Het is een onwaarschijnlijk mooi verhaal. Eind september 2016 beslisten de jonge twintigers Zoë Agasi en Olivier Van Herck op wereldreis te trekken. Op weg naar het onbekende, voor een jaar of twee. Pas vier jaar later kwamen ze weer thuis. Met meer dan 40.000 kilometer op de teller: op de fiets, met een zeilboot, in de kano, op ski’s, op skates en te voet. Een prachtig avontuur, volledig op eigen kracht.

Lees meer
Op de fiets met een visuele beperking

Op de fiets met een visuele beperking

Kathleen Boogmans heeft de ziekte van Stargardt, een erfelijke aandoening op het netvlies. ‘Het is alsof je in een oude spiegel vol vlekjes kijkt’, vertelt ze. ‘En er komen altijd nieuwe vlekjes bij waardoor mijn zicht alsmaar achteruitgaat.’ Maar haar visuele beperking belet Kathleen niet om volop te genieten van het leven.

Lees meer
2022, een nieuw tijdperk voor fietsen

2022, een nieuw tijdperk voor fietsen

Het is zo snel gegaan dat je er amper nog bij stilstaat. Hoe fietsen vandaag helemaal anders is dan tien jaar geleden. Had je in 2012 durven dromen over steden die hun straten heraanleggen voor fietsers? Dat zoveel pendelaars hun auto zouden inruilen voor een vouwfiets of een speed pedelec? En dat je zelf je persoonlijke fiets kon laten samenstellen?

Lees meer
7 voordelen van custombuilt fietsen

7 voordelen van custombuilt fietsen

Wie bewust in het leven staat, kiest resoluut voor maatwerk. Je sportcoach stelt een persoonlijk schema op, je diëtist een aangepast voedingsplan. Je koopt je nieuwe smartphone op maat, filtert het nieuws op maat, kijkt zelfs Netflix op maat. Dus wil je je nieuwe fiets toch ook op jouw maat?

Lees meer