Aankomst-in-Hondarribia-Spanje

Ze vormen een prachtig koppel, Monique (71) en Will (68). Wellicht ook het sportiefste van heel Hombeek. In maart vorig jaar kochten ze hun elektrische Santos-fietsen bij ons (lees ook onze vorige blog), een cadeautje voor haar zeventigste verjaardag. Daarmee trekken ze twee keer per jaar de bergen in. Zij is sneller bergop, hij haalt haar weer in bergaf. Zo hebben ze al duizenden kilometers op hun teller.

Want fietsen is hun passie: hun oogjes blinken wanneer ze het over hun avontuurlijke reizen hebben. We kunnen ons geen betere ambassadeurs inbeelden. Voor onze Santos-fietsen én voor Fietsen Jurgen.

Conques zeer mooi dorp een lus van 70Km

Fietsen door Frankrijk

Will plooit een grote wegenkaart van Frankrijk open, waar ze elk jaar in stift al hun fietsroutes en standplaatsen op aanduiden. Ze trokken vorig jaar van september tot november van Charleville-Mézières (bij Bouillon) naar de Gorges du Tarn (in de Cévennes). Doorheen de Camargue en zo westwaarts naar de Atlantische Kust, de Spaanse grens over.

Dertig tussenstops in totaal, waar ze ter plaatse lussen fietsen van 70-80 kilometer. Will: “we blijven er steeds een dag of twee-drie, zoeken op de kaart de interessante plekken in de regio en trekken er met de fiets naartoe. Zo ontdek je echt het fijne van elke streek.”

“Je ervaart dan ook wat zo’n fiets allemaal aankan. Wegen vol kiezels, bospaadjes, grind. Met onze Santos kan je op alle soorten ondergrond rijden. We kiezen dan ook bewust voor de smalle avontuurlijke binnenwegen. Zoeken steeds de mooiste hellingen op, soms echt heel pittig, en de kronkelende wegeltjes. Je zou het misschien niet verwachten maar de Fransen en zelfs de Spanjaarden maken echt wel héél mooie fietsroutes. Aan de kust zijn er zelfs aparte paden voor fietsers en voor wandelaars.”

Le lac du Der

Vergaderen in de camper

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus is er elke avond na het eten een vergadering in de camper om de route voor de volgende dag uit te stippelen. “Zo weten we heel precies op voorhand wat er komt”, vertelt Monique. “Je weet dan: in de voormiddag wordt het stevig klimmen, en dan kom je boven en ben je wat moe. Maar in de namiddag kan je weer bergaf. Op onze leeftijd houden we daar veel rekening mee. Dat geeft ook vertrouwen. Voorbereiding is alles.”

“Het is heel anders dan georganiseerde fietsvakanties, waar je iedere dag verder fietst. Onze camper geeft ons veel meer vrijheid, we kiezen alles zelf. En plannen van dag tot dag. Kijken daarbij naar de omgeving, naar het weer, naar waar we zin in hebben.”

“Het is ook budgetvriendelijk. We maken op voorhand een budget op en bepalen hoeveel we besteden per dag. We gaan steeds buiten het seizoen, dus is dat 13 tot 15 euro, maximum 19 euro, voor een camping. En dan heb je nog al die vrije plaatsen waar je niets moet betalen.”

Fietsen Jurgen to the rescue

Soms loopt het mis. Dat maakt deel uit van het fietsavontuur. In Bruniquel, in de Mid-Pyreneeën, kreeg Will panne met zijn fiets. Er haperde iets aan de aandrijving, de batterij gaf te weinig voltage. Behoorlijk vervelend want in Frankrijk heb je geen Santos-winkels natuurlijk. Monique: “Will kan ook wel stevig fietsen zonder batterij, wat hij ook een tijdje deed, maar ideaal is dat niet. Zeker omdat we juist de hellingen opzoeken. En we hadden nog een maand voor de boeg. Wat moesten we doen?”

Will besloot naar Fietsen Jurgen te bellen. De juiste oplossing in zo’n geval. “Jurgen stelde een paar vragen om te achterhalen waar het probleem precies zat. Hij stelde snel vast dat het om een heel specifiek technisch probleem ging in de batterij zelf. Dus bracht hij ons in contact met de juiste technieker bij Santos zelf, in Amsterdam. Die kon de precieze diagnose stellen: enkele haperende batterijcellen. De batterij moest worden vervangen.”

En dan verliep het verbazingwekkend snel. Ze zochten eerst een camping zodat ze een vast adres konden doorgeven voor de verzending. Dat was op dinsdag. Op woensdag stuurde Santos de nieuwe batterij op, op vrijdag kwam die al aan.

Monique: “zo snel hadden we dit niet verwacht. We gingen ervan uit dat we die ten vroegste maandag zouden krijgen en maakten al plannen om het weekend zonder fiets te overbruggen. Maar de service ging supersnel, we konden snel onze reis vervolgen. Heel mooi. Bedankt, Fietsen Jurgen en Santos!”

Col Du Baladour 1207m

Ambassadeurs zonder merk

Opvallend: Will en Monique zijn vol lof over hun Santos, toch vind je de letters niet terug op het kader. Willy: “wij houden er niet van om rond te lopen met grote opvallende merken. Niet op onze kleren, ook niet op onze fiets. Maar er is uiteraard wel een kenteken. Iemand die dat herkent, ziet onmiddellijk: dit is een Santos.”

Monique: “Regelmatig worden we tegengehouden op een terras en vraagt iemand naar onze fietsen. Zo kom je meteen in gesprek. Eigenlijk grappig: we willen niet opvallen maar vallen juist méér op zonder merk, omdat de mensen er zo nieuwsgierig naar vragen.”

Biscarosse fietstocht van 75km

Bewuster fietsen met een Santos

Monique en Will maken al fietsreizen sinds 2011, maar met hun elektrische Santos fietsen ze anders. Bewuster, met meer kennis van zaken. Monique: “vroeger trokken we vaak naar Spanje. We huurden ter plaatse e-bikes om te zien hoe die reageren in de bergen. Want in België is misschien alles mooi plat, maar in de bergen heb je een heel andere fiets nodig.”

“Vooral de duur van de batterij is belangrijk. Met die van mij kan ik 136 kilometer fietsen, plat. Dat is vrij veel. In de bergen verschilt dat uiteraard. Daarom bestuderen we op voorhand onze route en berekenen we de hellingen en afdalingen. Bergaf kunnen we op -1 en -2 zetten, dan laadt de batterij terug wat bij. Zo win je in de Pyreneeën op 70 km zo’n zes tot zeven kilometer. Interessant: het geeft je de mogelijkheid om je route wat uit te breiden.”

Altijd nieuwe fietsplannen

Tegenwoordig maken ze twee keer per jaar zo’n grote fietsreis. Vorig jaar deden ze de Jura in het voorjaar, de Pyreneeën in het najaar. Zo stonden er in december makkelijk zo’n 6000 kilometer vol beklimmingen en afdalingen op de teller. Zonder dat het ongezond wordt.

“Vroeger fietsten we met een gewone fiets de hellingen op. Kwam ik dan boven, was dat steeds met een knalrode kop om te ontploffen. Nu ziet mijn hoofd er wat gezonder uit.” (lacht Will)

Uiteraard broeden Monique en Will al op nieuwe fietsplannen voor dit voorjaar. In Zuid-Europa valt nog zoveel te ontdekken. Met zoveel ervaring – én met de geruststellende gedachte dat Fietsen Jurgen altijd dichtbij is mocht er toch iets mislopen – kijken ze volop uit naar hun volgende tocht.

Heel veel plezier, Monique en Will. Stuur ons zeker een kaartje!

Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Blog

De 9 mooiste mountainbikeroutes van België

Bike Stories