hipster-businessman-commuter-setting-up-electric-W82635J-copy

Een nieuwe e-bike gekocht? Proficiat! Je geniet er nóg meer van als je de accu goed onderhoudt, met kennis van zaken. Kwestie van onnodige kosten te vermijden. De accu kan immers beschadigd raken als je die verkeerd oplaadt. Hierbij 8 tips om de levensduur van je batterij te rekken en onnodige herstelkosten te vermijden.

1. De ene batterij is de andere niet

Wanneer je googlet naar ‘onderhoud batterij e-bike’, krijg je tientallen tips op evenveel websites. Heel wat spreken elkaar tegen. Logisch, want de ene batterij is de andere niet. Luister bij de aankoop van je e-bike dus steeds naar het advies van de fietsenmaker. Hij vertelt je graag hoe je jouw accu het best onderhoudt. Onderstaande tips gelden voor alle types.

2. Laat de batterij nooit volledig leeglopen

Vroeger kon je je batterij best volledig opgebruiken en dan herladen van nul tot honderd procent. Bij een lithium-batterij geldt het omgekeerde. Ga nooit tot op nul, geen enkele batterij heeft dit graag. Gebruik je accu best zoals je tablet of smartphone en laad die regelmatig op. 

3. Een accu met grotere capaciteit is altijd beter

Hoe ouder een batterij, hoe meer die zal slijten en aan capaciteit verliezen. Hou daar rekening mee bij de aankoop. Je kiest best een zo krachtig mogelijke accu, zodat je lange afstanden kunt blijven afleggen. Dat kost wellicht eenmalig een paar honderd euro meer, maar je batterij zal veel langer meegaan, zodat je na enkele jaren intensief gebruik niet hoeft te investeren in een nieuwe batterij.

Pendix Batterij

4. Laad de batterij ongeveer maandelijks helemaal op

Je kunt de accu best elke maand eens flink ontladen en daarna volledig opladen. In de accu zit namelijk software die ervoor zorgt dat alle cellen in de accu evenveel geladen worden. Bij een volledige laadbeurt raken alle cellen weer gebalanceerd.

5. Bewaar de accu bij lage temperatuur

Wanneer je je fiets ergens neerzet, kies je best voor een schaduwrijk plekje in plaats van in de zon. Thuis laad je de fiets ook het best op op een plaats waar het koel is, zoals de garage. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de accu mee zal gaan. Probeer wel temperaturen onder de 4°C te vermijden.

6. Bewaar de accu bij langdurig inactief gebruik met 40% lading

Zet je je e-bike tijdelijk aan de kant, bijvoorbeeld tijdens de winter? Bewaar de accu dan niet alleen koel maar ook met een lading van rond de 40%. Dat is het beste voor de cellen. Als je een nieuwe elektrische fiets of nieuwe accu koopt, is deze standaard ook maar voor 40% gevuld. Dat doen de fabrikanten niet voor niets.

URBAN-ARROW-Cargo-9

7. Til de fiets nooit op aan de accu

Hoe robuust een accu er ook mag uitzien: die blijft heel fragiel. Til de fiets nooit op aan de accu. Accu’s zijn hier niet voor gemaakt en kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigen.

8. Geen garantie voor slecht onderhoud

Een verkeerd gebruik van de accu valt nooit onder garantie, ongeacht de fietsverzekering die je hebt. Je zal als eigenaar of gebruiker steeds zelf verantwoordelijk worden gesteld. Vermijd dus een teleurstelling en respecteer deze tips zo goed mogelijk. Heb je vragen, neem even contact met ons op en we helpen je graag verder!

Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Blog

De 9 mooiste mountainbikeroutes van België

Bike Stories