Santos Travelmaster 3 pinion Gates Carbon Drive riem belt

Een belangrijk aspect bij een nieuwe fiets om over na te denken is de aandrijving. Er zijn twee populaire opties: kettingaandrijving en riemaandrijving.

1. Wat is het verschil tussen een fiets riem en fiets ketting?

Een fietsriem en een fietsketting zijn twee verschillende manieren om de kracht van de pedalen naar de achterwielen van de fiets te overbrengen. Hieronder staan de verschillen tussen deze twee systemen:

  1. Werkingsprincipe: Een fietsketting werkt volgens het principe van een ketting en tandwielen, waarbij de kracht van de pedalen wordt overgebracht via een ketting naar het achterwiel. Een fietsriem werkt op basis van een riem en tandwielen, waarbij de kracht via de riem wordt overgebracht.

  2. Geluid: Een fietsketting maakt meer geluid dan een fietsriem, omdat de ketting over de tandwielen schuift en metalen onderdelen tegen elkaar aankomen. Een fietsriem is stil omdat deze soepel over de tandwielen beweegt.

  3. Onderhoud: Een fietsketting vereist regelmatig onderhoud, zoals het smeren van de ketting en het vervangen van de ketting en tandwielen wanneer deze versleten zijn. Een fietsriem vereist amper onderhoud en is eenvoudiger schoon te houden met enkel wat water.

  4. Levensduur: Een fietsketting heeft een beperktere levensduur dan een fietsriem, omdat de ketting en tandwielen slijtage oplopen en vervangen moeten worden. Een fietsriem kan langer meegaan, omdat deze minder vuil aantrekt waardoor er minder schurend effect is dat de tandwielen en riem uitslijten.

  5. Prestaties: Beide systemen hebben hun voor- en nadelen op het gebied van prestaties, zoals efficiëntie en vermogensoverdracht. In sommige gevallen presteert een fietsriem beter, terwijl in andere gevallen een fietsketting beter presteert.
Riem-sneeuw3

2. Trapt een riem lichter?

Het verschil tussen een riem en ketting is nauwelijks merkbaar. Een riem is lichter in gewicht omdat het minder massa heeft dan kettingen van vergelijkbare lengte en sterkte. Maar als we kijken naar hoe licht een riem of ketting trapt moeten we met meer factoren rekening houden.

Om een riem goed op de tandwielen te houden is er meer spanning nodig dan bij een ketting. Hierdoor zal een nieuwe ketting in een vergelijkbare afwerking 1% tot 2% efficiënter trappen dan een riem omdat onder minder spanning staat (Uitgebreid rapport).

Dit voordeel voor een ketting is voornamelijk op nieuwe onderdelen. Doordat een riem minder last heeft van slijtage en vuil op het systeem, zal een riem lange tijd even efficient blijven waar een ketting minder efficient word van zodra zich vuil op de ketting bevind.

3. Uit wat word een fietsriem gemaakt?

De Carbon Gates Belt Drive is gemaakt uit een speciaal ontwikkelde polymeer materiaal. Versterkt met koolstofkoorden verhoogt de duurzaamheid en sterkte van de riem, waardoor deze beter bestand is tegen slijtage en breuk. Het materiaal is sterk, lichtgewicht en duurzaam, waardoor het de perfecte oplossing is voor een fietsaandrijving die niet alleen efficiënt en stil is, maar ook weerstand biedt tegen slijtage en roest. Het koolstofvezelmateriaal geeft de belt drive extra sterkte en robuustheid, waardoor de belt drive langer meegaat en betrouwbaar is voor dagelijks gebruik.

4. Zijn er verschillende soorten fietsriemen?

Er zijn verschillende soorten fietsriemen verkrijgbaar, elk met specifieke kenmerken en toepassingen. Sommige fietsriemen zijn speciaal ontworpen voor stads- of off-road fietsen, terwijl andere fietsriemen speciaal zijn ontworpen voor specifieke sportieve activiteiten, zoals mountainbiken of wielrennen. Je kan dus de riem kiezen die past bij je gebruik en budget.

5. Vergelijking tussen fietsriemen en fietskettingen op basis van prijs, prestaties en duurzaamheid:

In vergelijking met fietskettingen zijn fietsriemen over het algemeen duurder, maar bieden ze ook een langere levensduur en betere prestaties. Op lange termijn is een fietsriem dus een betere investering.

6. Hoe lang gaat een fiets riem mee?

Het is afhankelijk van verschillende factoren zoals frequentie van gebruik, onderhoud, weersomstandigheden en de kwaliteit van de fietsriem. Over het algemeen kan een goede kwaliteit fietsriem een levensduur hebben van ongeveer 15000 tot 25000 km. Tandwielen zullen eerder slijten dan de riem, als je deze op tijd vervangt zal je de riem zonder probleem kunnen behouden.

7. Is een riem op elke fiets interessant?

Een riemaandrijving is niet geschikt voor elk soort fiets. Race fietsen kunnen uitgerust worden met een riem maar zijn voor sommige fietsers niet interessant door het extra gewicht van een naaf versnelling.

Enkele redenen waarom een riem niet interessant is voor elke fiets

  1. Gelimiteerde versnellingen: Sommige fietsers verlangen naar een groter aantal versnellingen, wat niet altijd mogelijk is met een riemaandrijving. Enkel high-end versnelling systemen zoals Pinion kunnen een vergelijkbaar bereik aanbieden als een derailleursysteem.

  2. Ontbreken van compatibiliteit: Niet alle fietsen zijn uitgerust voor de montage van een riemaandrijving.

  3. Hoger prijskaartje: Een riemaandrijving is meestal duurder dan een traditionele kettingaandrijving, wat voor sommigen een reden kan zijn om niet voor een riem te kiezen.

  4. Verminderde esthetiek: Sommige fietsers waarderen de uitstraling van een ketting en vinden het verbergen van de riem onaantrekkelijk.

  5. Te licht frame: Een fiets met riemaandrijving heeft een stijf frame nodig.

8. Een riem op een Ebike

Om het onderhoud en de slijtage van een elektrische fiets te verlagen is de combinatie met een riem ideaal. Een elektrische middenmoter genereert levert mee kracht om je voort te stuwen. Daardoor wordt er meer getrokken aan de ketting of riem. Hierdoor “rekt” een ketting sneller, een riem blijft steeds opdezelfde spanning. Daardoor zal de spanning niet steeds moeten corrigeren en zal je langer met je riem kunnen rijden. Daarnaast loop je het risico niet dat de riem afloopt wat wel het geval kan zijn bij een versleten ketting.

Blog

5 prachtige fietstochten in België die we van harte aanbevelen!

Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Bike Stories