Enra verzekering

Hoe bescherm je je fiets het best? Koop een hoogkwalitatief fietsslot, laat je fiets graveren én sluit een goede fietsverzekering af. Waarop moet je daarbij letten? Philip Duyck, specialist fietsverzekeringen bij ENRA, geeft goede raad.

“Elk jaar krijgt de politie zo’n 35.000 aangiftes van fietsdiefstal binnen. En je mag ervan uitgaan dat gemiddeld slechts 1 op de 3 diefstallen wordt aangegeven. Als je weet dat er jaarlijks zo’n 600.000 fietsen worden verkocht, dan gaat het om zo’n 100.000 gestolen fietsen per jaar – dus 1 fiets op 6! Best nuttig dus om een fietsverzekering te overwegen.”

Ontmoedig de fietsendief

“Een gepensioneerd commissaris legde me ooit uit hoe je je fiets optimaal beschermt. ‘Heel simpel’, zei hij, ‘je moet er gewoon alles voor doen opdat een fietsendief jouw fiets laat staan en een andere meeneemt.’ Grappig natuurlijk, maar hij heeft een punt. Maak het de dief zo moeilijk mogelijk, dat is een goed begin.”

De 4 preventiemaatregelen

“Om je fiets optimaal te beschermen, zijn er 4 maatregelen. Ten eerste: investeer in een hoogkwalitatief fietsslot met art-keurmerk. Ten tweede: denk goed na wanneer je je fiets vastmaakt en doe dit altijd aan de vaste wereld zoals een gebouw, een boom of een paal, zodat een dief je fiets niet gewoon kan meepakken. Ten derde: laat je fiets graveren bij de politie. En ten vierde: kies de fietsverzekering die bij je past.”

De juiste fietsverzekering

“Elke verzekeringsmaatschappij werkt anders, vergelijk dus de verschillende aanbieders en kies de formule die bij je past. Meestal zijn er twee formules: de diefstalverzekering en de omnium fietsverzekering. Bij die laatste zit ook bijstand wanneer je pech hebt onderweg. Er kan ook een schadeverzekering bijzitten, mogelijk zelfs voor gevolgschade. Dat laatste is handig als je na de diefstal je fiets terugvindt, maar die blijkt beschadigd of enkele accessoires zijn weg.”

De kleine lettertjes

“Het grootste verschil zit in de voorwaarden, de kleine lettertjes. Sommige maatschappijen beperken de fietsbijstand tot 1 of 2 interventies per jaar. Dat volstaat vaak niet als je je fiets elke dag gebruikt voor woon-werkverkeer. Kijk ook zeker naar de dekking. De meeste aanbieders verzekeren je fiets enkel binnen de Benelux of tot 50 kilometer daarbuiten. Trek je verder? Kies dan een maatschappij met Europese, of veel bredere dekking.”

Accessoires meeverzekerd

“Enkel de accessoires die aan de fiets zitten vastgeschroefd, zijn automatisch meeverzekerd. Dat gaat van de wielen tot de verlichting en het zadel. Losse accessoires zoals een gps die je in je houder schuift, of een fietstas die je makkelijk losmaakt, zijn niet meeverzekerd. Hou daar dus rekening mee.”

Maximumwaarde verzekering

“De waarde van fietsen loopt vandaag hoog op. Er zijn fietsen die al evenveel kosten dan een kleine auto! Elke maatschappij verzekert tot een bepaald maximumbedrag, ENRA doet dit tot een waarde van 11.000 euro. Dat bedrag wordt elk jaar geactualiseerd. Is de fiets meer waard? Geen probleem, maar weet wel dat dan niet de volledige waarde kan worden uitgekeerd.” 

Voorwaarden voor terugvordering

“Om een claim in te dienen, moet je bewijzen dat je je fiets goed had vastgemaakt. Je moet daarom je twee sleuteltjes van het fietsslot voorleggen. En daarnaast ook altijd een officiële PV van aangifte bij de politie. Dan pas is je dossier geldig en behandelt de verzekeringsmaatschappij je claim.”

Meer info
Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Blog

De 9 mooiste mountainbikeroutes van België