fietsroutes recentie
Op zijn website www.genietenop2wielen.be heeft Herman meer dan honderd fietsroutes verzameld die hij persoonlijk recenseert. Bekend of verrassend, eendaags of meerdaags, in binnen- en buitenland. ‘Het is een aangename manier om mijn fietskennis te delen’, vertelt Herman. ‘Door te inspireren help ik graag meer mensen op de fiets.’

Vrijheid op de fiets

Herman: ‘Toen ik zestien was, zo’n vijftig jaar geleden, trok ik met de fiets naar de Ardennen. De fiets was toen de enige manier om even van huis weg te kunnen. Ik reed op een klassiek exemplaar met slechts drie versnellingen, mijn bagage droeg ik op de rug. Omdat er nog geen gsm’s waren, stuurde ik elke dag een kaartje naar mijn ouders. Op die fietstocht ontdekte ik voor het eerst de vrijheid. Dat heerlijke gevoel dat ik toen ervaarde, is altijd gebleven.’

Fietsen naar Santiago de Compostela

‘Later koos ik voor het voetbal en raakte het fietsverhaal op de achtergrond. Op een gegeven moment kampte ik met gewrichtsproblemen. De dokter raadde me aan mijn voetbalschoenen op te bergen en een minder belastende sport te kiezen zoals het fietsen. Omdat ik graag een ambitieus doel voor ogen heb, kocht ik me een mooie nieuwe fiets en nam me voor naar Santiago de Compostela te trekken. Na enkele jaren voorbereiding ging ik in 2006 op weg en deed ik de volledige route uit. Het was een onvergetelijke ervaring!’ 

Meer aandacht voor fietsers

‘De laatste zes jaren van mijn carrière was ik schepen van mobiliteit, toerisme en ruimtelijke ordening in Wetteren. Ik probeerde het beleid fietsvriendelijker te maken. Zo heb ik in mijn gemeente de allereerste fietsstraat kunnen openen. Ik heb ook bredere, veiligere, fietssuggestiestroken laten aanleggen. Dat vonden veel automobilisten eerst wat wennen, intussen is het de norm geworden. Al blijft er in Vlaanderen nog altijd veel werk om de fietsinfrastructuur te verbeteren.’

Website vol fietservaring

‘Toen ik mijn pensioenleeftijd naderde, dacht ik na: wat kan ik nu doen met al mijn ervaring die ik had opgebouwd? Als schepen van toerisme en voorzitter van toerisme Scheldeland had ik prachtige fietsroutes ontdekt en gestimuleerd, en die wilde ik heel graag delen. Daarom besloot ik een eigen website te maken waarop ik de mooiste fietsroutes zou publiceren, om andere fietsers te inspireren.’

Genieten op twee wielen

‘Op mijn website www.genietenop2wielen.be staan intussen meer dan honderd routes. Zelfs sommige die ik nog niet eens heb gefietst. Elke route die ik heb afgelegd, recenseer ik zoals een filmrecensent: ik lijst de pluspunten en minpunten op en geef ook telkens een persoonlijke score. Alles vanuit het perspectief van een vijftigplusser, met de focus op het genieten. Daarom probeer ik de routes te beperken tot zo’n 50 kilometer per dag, zodat je naast het fietsen ook nog iets kan bezoeken of een terrasje kan doen.’

Niet te missen in Vlaanderen

‘Ik heb heel wat vijfsterrenroutes op mijn site: routes die je echt moet hebben gefietst. Heel mooi in eigen land zijn bijvoorbeeld de Scheldedijkroute vanuit Bornem, de Polderfietsroute langs de kust en de Bloesemroute in Limburg. Sommige routes fiets je best in een bepaald seizoen om er nog meer van te genieten. Ik geef dergelijke info mee en leg ook uit of het een lus is of een lange afstand, hoe je met het openbaar vervoer op de startplaats geraakt, waar je iets kan drinken of overnachten, etc. Zo kan de fietser er meteen mee aan de slag.’  

Fietsroutes in het buitenland

‘Ook in het buitenland heb je prachtige fietsroutes natuurlijk! Ik heb ook heel wat meerdaagse routes gerecenseerd, voor wie op fietsvakantie wil. De route naar Rome vond ik indrukwekkend, de klassieker langs de kastelen van de Loire is heerlijk, en ook in het Spaanse binnenland zijn er prachtige fietsroutes. De Ebrodelta bijvoorbeeld is wondermooi! Alleen is het vaak puzzelen om er met de auto, trein of fiets te geraken. Daarom deel ik mijn persoonlijke ervaringen en praktische tips op mijn website.’  

Fietstips

‘Voor wie zelf van plan op fietsvakantie te gaan, heb ik twee tips. De eerste: bereid je goed voor. Fysiek, zodat je de afstanden goed aankan, maar ook mentaal. Op de fiets ben je veel flexibeler, verwacht je dus aan verrassingen onderweg, die de tocht net zo avontuurlijk en uniek maken. Daarnaast is het ook belangrijk goed materiaal te hebben. Een degelijke fiets, goed onderhouden, en ook stevige tassen waar alles in kan. Voorzie ook regenkledij zodat je je niet hoeft te laten afschrikken door een plotse regenbui. En je vooral zoveel mogelijk kan blijven genieten op twee wielen.’   

Blog

5 prachtige fietstochten in België die we van harte aanbevelen!

Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Bike Stories

Uitzonderlijk Gesloten

7 & 8 juni