de fietsgids

De leukste manier om Mechelen te ontdekken? Op de fiets natuurlijk! Kaat en haar even enthousiaste collega’s van “de fietsgids” organiseren verrassende fietsrondleidingen door Mechelen. Leuk voor toeristen, én ook leerrijk voor scholen en locals! 

Fietsen op Joker-reizen

Kaat Mariën is oprichter van defietsgids.be. “Ik ben al meer dan 20 jaar reisleider bij Joker. Omdat ik zo van fietsen hou, organiseer ik op elke reis wel een fietstocht, gegidst door een local. Die vertelt je dan bijzondere verhalen of hij toont je de verborgen plekjes in de stad. Zo ontdekte ik steden als Buenos Aires, Bangkok en Bogotá op een heel andere manier. Verrassend boeiend! Dus ik dacht: waarom doe ik dit ook niet in Mechelen?”

Mechelen Classics

“Toen ik mijn plan voorlegde aan de schepen van Toerisme, was hij meteen enthousiast. Zo startte ik “de fietsgids”. Ik verdiepte me eerst in de rijke geschiedenis van Mechelen, bezocht alle musea en maakte zoveel mogelijk wandelingen met gidsen door de stad. Ik las veel, sprak met tientallen mensen, zocht en vond de mooiste lokale verhalen. Met al die info stelde ik een eerste fietstour samen: de Mechelen Classics.”

Zeven fietsgidsen

“De interesse bleek groot, dus ik besloot er al snel andere mensen bij te betrekken, met eenzelfde passie voor Mechelen én voor de fiets. Intussen zijn we met zeven verschillende fietsgidsen, elk met zijn of haar eigen specialiteiten. We hebben intussen verschillende thematische routes uitgewerkt.”

Bier en street art

“Populair bij bierliefhebbers is onze fietstour ‘Bier van hier’. Daarbij ontdekken we op de fiets verschillende lokale brouwers uit Mechelen. In een microbrouwerij zie je het ganse brouwproces. De meest kleurrijke tour is ongetwijfeld ‘Street Art Mechelen’. We gidsen deelnemers langs de mooiste graffiti, vaak op verborgen plekjes, én we vertellen er ook de verhalen bij. We konden immers op voorhand praten met de artiesten, die ons uitleg gaven over hun street art en technieken.”

Ook de hond mag mee

“We mikken op een zo breed mogelijk publiek, liefst zo divers als Mechelen zelf. Daarom ontwikkelden we zelfs aparte ‘Dog on Wheels’-tours voor honden en hun baasjes. Deelnemers kunnen een bakfiets huren waar hun hond comfortabel in kan, en dan trekken we met de groep rond door de stad. Zo deden we vorig jaar een fietssafari waarbij we op zoek gingen naar andere dieren in Mechelen. In de volgende editie met honden staat street art op het programma.” 

Lokale verhalen

“Niet alleen toeristen of dagjesmensen boeken een tour. We organiseren ook fietsrondleidingen voor schoolklassen en andere groepen. Er zijn heel wat raakpunten tussen het verhaal dat we vertellen over de Middeleeuwen en het leerplan van de leerlingen. Leuk dus voor leerkrachten! Omdat we ook minder bekende verhalen vertellen, of buurten passeren waar een Mechelaar niet meteen komt, verrassen onze rondleidingen ook locals.”

Rij mee met “de fietsgids”

  • Leuke thematische fietsrondleidingen door Mechelen
  • Telkens door 1 van de 7 enthousiaste fietsgidsen
  • Elke tocht is gemiddeld 15 à 17 kilometer lang 
  • Je bent drie uur onderweg, met vele stops voor verhalen
  • Te boeken in groep, of individueel aan te sluiten  
  • Kom met je eigen fiets of huur er één ter plaatse
  • Bezoek de website: www.defietsgids.be 
  • Volg op social media: op Facebook en InstagramBlog

5 prachtige fietstochten in België die we van harte aanbevelen!

Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Bike Stories