Fietsen naar je bruiloft 2

Gabi en Mat wonen in Maleisië als ze besluiten te trouwen. Het oorspronkelijke plan is om in Engeland te trouwen, maar ze zijn geschokt dat een gemiddelde bruiloft in Engeland zo’n 25.000 pond kost. Zelfs alles zelf doen, een veld huren en wat houten planken als vloer leggen zou waanzinnig duur zijn. “Waarom trouwen jullie niet gewoon ergens anders in Europa,” zegt Gabi’s zus tegen hen. Ze vinden een prachtige plek in Griekenland en worden gemotiveerd door vrienden en familie die allemaal in zijn voor een mooi reisje naar de zon.

Geïnspireerd door fietsreizigers die ze hebben ontmoet, wil Gabi vanuit Maleisië fietsen, maar de afstand is een stap te ver voor Mat. Een Europese fietstocht in de zomer klinkt aantrekkelijker en haalbaarder. Ze zouden in juni kunnen vertrekken, met mooi weer fietsen, in september aankomen en op 3 oktober in Griekenland trouwen. Er is alleen één probleem; ze hebben nog nooit gefietst en willen hun eigen bruiloft niet missen. 

Te laat komen op je bruiloft.

Mat en Gabi hebben nog nooit een fietstocht gedaan. Hoe kunnen ze de dagelijkse afstand inschatten om er zeker van te zijn dat ze op tijd zullen aankomen. De grootste zorg van Gabi’s moeder is dat ze te laat komen voor hun eigen bruiloft. Maar ze kunnen onmogelijk te laat komen. Er komen veertig vrienden en familie naar Griekenland. Dat is hun motivatie.

Ze beginnen met een eenvoudige spreadsheet om de dagen te berekenen, de startbestemming en de finish te markeren, en in te schatten hoeveel kilometer ze denken te kunnen fietsen op een dag. Eigenlijk hebben ze geen idee.

Ze willen twee weken voor de bruiloft aankomen, want die is nog maar half gepland. De dag en de locatie staan vast, maar ze hebben nog geen muziek, catering, fotografen, entertainment en tafelschikking. Het enige waar ze zeker van zijn is dat de locatie prachtig is. Over de rest twijfelen ze, maar tegenover vrienden en familie doen ze alsof ze alles onder controle hebben. Er is nog veel te doen in de twee weken voor de bruiloft.

Een broccoli in plaats van bloemen

Ze willen een betaalbare optie voor de trouwjurk dus kopen ze er uiteindelijk een in Vietnam terwijl ze nog in Maleisië wonen. Ze nemen de trouwjurk mee op het vliegtuig naar Londen, pakken hem in met Mats pak en andere trouwspullen, en geven uit handen aan het Engelse en Griekse postsysteem. Ze zijn zo bang dat de doos verloren gaat! Ze hebben eraan gedacht om alles in hun fietstassen mee te nemen, maar daar zouden ze zich de hele tijd zorgen over maken. “Stel je voor dat er een pak melk ontploft in dezelfde fietstas,” lacht Gabi.

Andere mensen zijn bang dat de fietstocht hun relatie in gevaar brengt. Gabi en Mat zijn helemaal niet bezorgd. Ze hadden zelfs een systeem om ruzies te voorkomen, een briljante oplossing. Ze kiezen iedere dag een teamleider kiezen die de leiding heeft over de dag. De teamleider moet die dag de beslissing nemen, zelfs als het echt moeilijk zijn. Het laatste woord is altijd aan de teamleider. De andere persoon heeft de rol van fotograaf. Ze wisselen zelfs elke dag van fiets, wat hen goed uitkomt omdat ze dezelfde lengte hebben. Dus elke dag wisselen fietsen en rollen, en vermijden ze alle ruzies. Geniaal toch?

 

Na exact 100 dagen en 3.998 kilometer komen ze aan in Griekenland. Mat wil graag de twee extra kilometer fietsen, maar Gabi wil douchen en in haar trouwjurk springen. “We zouden er een paar weken zijn dus er zou genoeg tijd zijn om die 2 kilometer af te leggen,” zegt Gabi, “en het werd echt stressvol die twee weken!”. Griekenland is nog steeds Europa, maar er zijn grote cultuurverschillen. Ze spreken geen Grieks en het grootste probleem is om de Grieken aan de afspraken te binden. “Don’t worry, one week before we will talk and arrange everything,” zeggen de Grieken, maar dat is niet betrouwbaar genoeg voor een Engels koppel. Aan de andere kant is dat een beetje de aantrekkingskracht en het andere soort bruiloft waar ze naar op zoek zijn. De avond voor de bruiloft zijn ze bijvoorbeeld nog in onderhandeling met een bloemist. De offerte is te hoog, maar het is 22.00 uur op de avond voor hun bruiloft. “Eigenlijk was het oorspronkelijke plan om een broccoli te dragen in plaats van bloemen,” zegt Mat. 

De fietstocht brengt hen dichter bij elkaar. Alle herinneringen en gecreëerde verhalen, maar ook het zien van de partner op de moeilijkste momenten, zijn onbetaalbaar. Vooral op de moeilijke momenten is er altijd één die sterker en positief is. “Ik werd ook verliefd op dat deel van Mat, om er zo te zijn op de moeilijke momenten.” Ze worden ook verliefd op het fietsen. Ze besluiten hun huwelijksreis te verlengen na de bruiloft en door te fietsen naar Turkije. Zeker een happy end!

Ontdek meer verhalen van Gabi & Mat

Je kunt Gabi en Mat volgen op hun website en Instagram. En ze schrijven een boek over hun avontuur dat binnenkort verschijnt!

Website

Instagram

Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Blog

De 9 mooiste mountainbikeroutes van België