Fietsen in de sneeuw (1)

De winter komt eraan, wellicht blijft je fiets nu voor een langere periode op stal. Voor je je fiets een winterpauze gunt, geef je die best een flinke poetsbeurt en laat je die grondig nakijken. Zodat je die binnen enkele maanden van de haak kunt halen op de eerste mooie lentedag. 

Een douche na je rit

Net een stevige herfsttocht achter de rug, door weer en wind? Als je zelf toe bent aan een douche, dan is je fiets dat ook. Voor je je fiets voor een langere tijd aan de haak hangt, maak je die best goed schoon met een tuinslang. Spuit alle modder en zand eraf zodat dit niet vastkoekt in het mechanisme. Droog daarna je fiets af met een doekje.

Maak je fiets klaar voor de winter

Reinig je riem of ketting

De mechaniek van je fiets heeft aparte aandacht nodig. Heb je een riem, borstel die goed af met een borsteltje. Doe daarna wat warm water met een druppel afwasmiddel in een emmer en maak daarmee je riem schoon.

Heb je een ketting op je fiets, doe je er iets langer over en is onderhoud zeker zo belangrijk. Borstel al het vuil goed weg en maak de ketting schoon met het sopje. Schakel per schakel. Je kunt hiervoor ook een aparte kettingreiniger of ontvetter gebruiken. 

Nazicht met het blote oog

Het voordeel van een goede poetsbeurt? Je kunt meteen je hele fiets nakijken. Hierop moet je letten:

  • zijn je fietswielen nog goed recht? Of merk je toch een lichte slag?
  • zit er nog voldoende rubber op je remblokjes?
  • zijn je buitenbanden nog niet versleten?
  • zit het ventiel op je binnenband nog goed recht? 
  • zijn je kabels nog intact en nergens geroest?     
  • zijn de tandjes voor je riem of ketting nog niet afgesleten? 
  • brandt de verlichting voor- en achteraan?

Grondig winternazicht

Je fiets reinigen, kan je zelf. Maar blijft je fiets wat langer op stal, kom je best langs voor een degelijk nazicht. Dan controleren we je fiets tot in de kleinste details, zodat je in de lente niet voor plotse verrassingen komt te staan. Tijdens een controle kijken we de essentiële elementen na: de remmen, de versnelling, de verlichting, de spaakspanning en de banden.

Bij een groot onderhoud nemen we je fiets volledig onder handen. Dat raden we je ook aan zodat we preventief alle mogelijke risico’s kunnen opsporen en je fiets tot in de kleinste details controleren.

Blog

Bike styling: de fiets met jouw karakter

Blog

Riem versus ketting: wat maakt een riem zo interessant?

Blog

10 praktische bikepacking tips om mee te beginnen

Blog

De 9 mooiste mountainbikeroutes van België

Bike Stories