Bikepacking en fietsreizen #Bikepackingtips

Wat is het verschil tussen Bikepacking en Touring?

Fietsreizen kennen vele gezichten, maar twee opvallende benaderingen zijn bikepacking en touring. Hoewel ze dezelfde basisintentie delen – de wereld per fiets verkennen – zijn er aanzienlijke verschillen tussen deze twee manieren van reizen. In dit artikel lichten we het verschil tussen Bikepacking en Touring toe.

Bikepacking: het avontuurlijke lichtgewicht reizen #

Bikepacking belichaamt een hedendaagse aanpak van fietsreizen, gericht op minimalistisch reizen en off-road avonturen. Bij bikepacking gaat het om het meenemen van compacte en lichte uitrusting terwijl je afgelegen en uitdagende terreinen verkent. Opvallend kenmerkend is het gebruik van framebags, zadeltassen en stuurtassen om de benodigdheden te dragen. Overnachten in de natuur, vaak op afgelegen plekken, vormt een integraal deel van het bikepacking-avontuur. Deze reisstijl benadrukt avontuur en flexibiliteit, waarbij zelfredzaamheid en minimale afhankelijkheid van voorzieningen onderweg voorop staan.

Touring: ontdekking van verharde wegen en culturele ervaringen #

Aan de andere kant richt touring zich vooral op het verkennen van verharde wegen en het afleggen van langere afstanden. Bij touring draait het vaak om het reizen van de ene bestemming naar de andere, met de nadruk op bezienswaardigheden en culturele ervaringen onderweg. Touringfietsen zijn doorgaans uitgerust met bagagedragers voor fietstassen en hebben de capaciteit om zwaardere lasten te dragen. Accommodaties variëren van kamperen tot hotels, afhankelijk van de voorkeuren van de fietser. Touring biedt meer comfort en is ideaal voor langeafstandsreizen waarbij dagelijkse kilometers significant zijn.

Het belangrijkste verschil tussen Bikepacking en Touring #

De verschillen tussen bikepacking en bike touring worden voornamelijk bepaald door het terrein, de uitrusting en het doel van de reis. Hier zijn de belangrijkste aspecten die deze twee fietsreisstijlen onderscheiden:

Terrein #

Bikepacking draait voornamelijk om offroad-terrein, waarbij onverharde paden en singletracks worden verkend. Het terrein kan uitdagender zijn, met mogelijkheden voor hike-a-bike waarbij je delen van de route moet duwen of dragen. Bike touring blijft daarentegen voornamelijk op geasfalteerde wegen, met minder uitdagend terrein.

Fiets en uitrusting #

Voor bikepacking wordt vaak een mountainbike of gravelbike gebruikt vanwege de behoefte aan wendbaarheid en offroad-capaciteiten. De uitrusting bestaat uit fietstassen die aan het frame, stuur, zadel en/of voorvork worden bevestigd. Minimalisme is essentieel gezien de ruige omstandigheden. Bij bike touring wordt eerder een tourfiets gebruikt, met een bagagedrager voor traditionele fietstassen. Er is meer ruimte voor comfortitems en iets meer bagage.

Overnachtingen #

Bikepacking draait om overnachtingen in de (wilde) natuur. Het minimalisme en de behoefte aan lichte uitrusting leiden soms tot het gebruik van een tarp of bivakzak in plaats van een traditionele tent. Bij bike touring ligt de focus meer op het bezoeken van steden, dorpen en toeristische bezienswaardigheden langs de route. Overnachtingen vinden vaak plaats op campings of in accommodaties zoals hotels, hostels of B&B’s.

Doel en ervaring #

Bikepacking draait om avontuur en het verkennen van afgelegen gebieden. Het gaat om zelfredzaamheid, genieten van de natuur en het aangaan van uitdagende routes. Bike touring richt zich op het afleggen van lange afstanden over de weg, waarbij de nadruk ligt op het ontdekken van verschillende bestemmingen, culturen en bezienswaardigheden.

Ontdek de verhalen van WeLeaf!

Hoewel er enige overlap kan zijn tussen Bikepacking en bike touring, zijn deze verschillen tekenend voor de twee fietsreisstijlen. De keuze tussen beide hangt af van persoonlijke voorkeur, het gewenste avontuur en de reisstijl van de fietser. Verschil tussen Bikepacking en Touring is er dus zeker, maar beide bieden unieke ervaringen en mogelijkheden om de wereld per fiets te verkennen.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?