5-Schijfrem-onderhouden

Piepende schijfremmen

Schijfremmen zijn de krachtigste remmen die je kan hebben, helaas vragen ze wel wat onderhoud. Een schijfrem moet je proper houden. Zodra er vuil en vet op de schijf komt kan dit een piepend geluid veroorzaken. De enige oplossing voor piepende schijfremmen is beginnen reinigen, en best zo snel mogelijk. Als je niet optijd reinigt, kan het probleem erger worden waardoor reinigen misschien niet meer volstaat en je ook remblokjes moet vervangen. Dit zijn onnodige kosten die je kan vermijden door de remschijven te reinigen

Je schijfrem reinigen #

Je remmen reinigen kan je in verschillende stappen doen, van heel beperkt tot een echte diepte reiniging. Het kan zijn dat je na fase 1 het probleem al hebt aangepakt, maar het kan ook zijn dat je zelfs na de diepte reiniging nog steeds piepende schijfremmen hebt. Het is een combinatie van reinigen en afstellen die ervoor zorgen dat je zorgeloos kan remmen. Naast het reinigen om piepende remmen te verhelpen is het ook aan te raden preventief te reinigen, hierdoor verlaag je de kans dat vet ophoopt en je piepende schijfremmen krijgt.

Reinigen #

Om je schijfrem te reinigen heb je enkele materialen nodig die het werk vereenvoudigen.

  • Een propere doek
  • Remreiniger (krachtige ontvetter)
  • Grof schuurpapier (400)

Tip: Gebruik handschoenen, het vet op je vingers kan je net proper gemaakte schijf , meteen weer contamineren.

Tip 2: Reinig je schijfremmen als allerlaatste. Maak de fiets eerst volledig proper (ook onder je spatborden). Indien je onderdelen moet smeren, doe je dit voor je de schijfremmen reinigt.


Fase 1 #

Eerst ontvet je de volledige schijf. Gebruik een remreiniger en spuit dit op een propere doek en ga over de hele schijf en tussen de remblokjes. Houd de schijf tussen je vingers en blijf over de schijf wrijven tot er geen vuil meer achter blijft op je doek.

Ga ook met je doek tussen de remblokjes en haal ophopend vet weg.

Fase 2 #

Als je een tijdje hebt gereden met piepende en/of vuile remmen kan er vuil/vet tot in de remblokjes zijn gedrongen. Dit vet krijg je er helaas niet meer uit door enkel te reinigen. Voor je de remblokjes vervangt kan je nog proberen de gecontamineerde laag weg te halen. Dit doe je door de vetlaag weg te schuren. Haalde remblokjes uit de rem en schuur deze lichtjes over een schuurpapier. Je ziet de vuile laag verwijderen, ga net zo lang door tot alle vet sporen weg zijn. Raak de remmen na het opschuren niet aan om te vermijden dat deze weer worden gecontamineerd.

Dit is uiteraard wegschuren van rem materiaal, als je te veel moet weg schuren kan dit je remkracht doen afnemen. In dat geval vervang je de remblokjes beter.

#
Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories

Winkel gesloten

Van 21.07 t.e.m. 12.08