2-Bandenmaat-bepalen

Wat is mijn bandenmaat?

Inhoudstafel

De maat van je band bepalen is niet moeilijk, al kunnen al de verschillende nummers soms wel verwarrend zijn. Er zijn namelijk 3 manieren om je bandenmaat te bepalen.

De afmetingen van fietsbanden worden tegenwoordig overeenkomstig de Europese band- en velgnorm ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization) beschreven. In de praktijk worden echter ook nog vaak de oude Engelse en Franse omschrijvingen gebruikt.

bandenmaat etrto, inches, frans

ETRTO #

De ETRTO maataanduiding (bv. 37-622) geeft de breedte (37 mm) en de binnendiameter van de band (622 mm) aan. Deze omschrijving is algemeen en resulteert in een overzichtelijke indeling van de velgmaten.

Inches #

De Inchaanduiding (bv. 28 x 1.40) geeft ongeveer de buitendiameter (28 inch) en de bandbreedte (1.40 inch) aan. De inchmaat wordt ook nog in de aanduiding 28 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8 (ongeveer de buitendiameter x bandhoogte x bandbreedte) gebruikt.

Inchmaten zijn onnauwkeurig en niet eensluidend. Bijvoorbeeld de diameters 559 mm (MTB), 571 mm (Triatlon) en de 590 mm (Hollandse tourfietsen) worden allemaal met 26 inch aangegeven. Banden met een diameter van 622 mm en 635 mm worden beiden aangemerkt als 28 inch. Merkwaardigerwijs worden banden met een diameter van 630 mm als 27 inch aangeduid.

Frans #

De Franse aanduiding voor je bandenmaat (bv. 700 x 35C) geeft ongeveer de buitendiameter (700 mm) en de bandbreedte (35 mm) aan. De letter aan het eind verwijst naar de binnendiameter van de band. De C staat in dit geval voor 622 mm. De Franse maataanduiding is er niet voor alle banden. Zo worden deze bijvoorbeeld niet voor MTB afmetingen gebruikt.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories

Uitzonderlijk Gesloten

7 & 8 juni