8-fietsonderhoud

Wanneer heeft je fiets onderhoud nodig + onderhoudstips

Het onderhoud van de fiets bestaat uit 2 delen, wat je zelf doet en wat wij voor je doen. Hoe beter je je eigen onderhoud doet hoe kleiner de kans op defecten en slijtage, daarom is de combinatie ideaal.

Wat wij doen #

We raden je aan 1 keer per jaar een groot onderhoud uit te voeren. Tijdens zo een onderhoud wordt de fiets volledig nagekeken, en worden alle mogelijke problemen aangepakt. Onderdelen die in een slechte staat zijn worden meteen vervangen, zo zorgen we dat jij en niet de fiets beslist wanneer je langs moet komen.

Wanneer je meer dan 5.000km per jaar rijd is een 2de klein onderhoud aan te raden, door het hoge aantal kilometers is dat extra onderhoud goed om herstellingskosten te vermijden en je fiets in topconditie te houden.


Wat je zelf doet #

Voor elke rit controleer je best deze puntjes, zo verzeker je jezelf van een goede werking. Deze controle duurt minder dan een minuut om alles te overlopen.

Verlichting

  • Controleer of je verlichting goed werkt, let erop dat het licht krachtig schijnt.
    (TIP: een batterijverlichting schijnt wanneer je deze opzet heel fel, maar neemt na enkele minuten af)

Banden

  • Controleer je bandendruk, als je bij een vorige rit ergens was ingereden merk je meteen of de band traag druk is verloren.

Remmen

  • Controleer of je voldoende remkracht hebt. Duw de fiets vooruit en knijp je remmen dicht.

Ketting

  • Is de ketting nog proper of voldoende gesmeerd?

Snelspanner

  • Indien je fiets snelspanners heeft, controleer of deze nog steeds goed zitten.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories