31-riemspanning

Hoe moet je een riem onderhouden?

Controleer de spanning van de riem #

Het eerste wat je moet doen om je riem in goede conditie te houden, is ervoor zorgen dat hij de juiste spanning heeft. Een te strakke riem kan onnodige slijtage veroorzaken, terwijl een te losse riem kan gaan slippen. Dit kan leiden tot mindere prestaties en een verhoogde slijtage. Je riem onderhouden doe je door de spanning van de riem regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat deze in lijn is met de aanbevelingen van de fabrikant.

Reinig de riem #

Een van de voordelen van een riemaandrijving is dat deze veel minder vuil aantrekt dan een kettingaandrijving. Maar zelfs de schoonste riem kan vuil ophopen na verloop van tijd. Gebruik een borstel en wat water om de riem schoon te maken en eventueel vuil of gruis te verwijderen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en vermijd het gebruik van hogedrukreinigers.

TIP #

Vergeet niet te reinigen onder je spatborden, daar hoop veel zand op dat werkt als schuurmiddel wanneer het op de riem en tandwielen terecht komt

Inspecteer de riem op slijtage #

Net als elke andere component op je fiets, zal ook de aandrijfriem na verloop van tijd slijten. Het is belangrijk om regelmatig de riem te inspecteren op tekenen van slijtage, zoals scheuren, barsten of glazuurvorming. Als je tekenen van slijtage ziet, is het tijd om de riem te vervangen.

Bewaar de riem op de juiste manier #

Als je je fiets een tijdje niet gebruikt, is het belangrijk om de riem op de juiste manier op te bergen. Bewaar de riem op een droge, koele plaats en voorkom dat hij in contact komt met zonlicht. Zonlicht en warmte kunnen de riem beschadigen en veroudering veroorzaken.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?