87-DOT5.1-olie

Wat is geschikte remvloeistof voor HopeTech remmen?

Hope Technology beschouwt DOT5.1 remvloeistof als de meest geschikte remvloeistof voor HopeTech remmen. Deze remvloeistof biedt naar hun mening de beste prestaties, zelfs onder suboptimale omstandigheden, en is bovendien breed verkrijgbaar.

Wat is de functie van remvloeistof? #

Remvloeistof kun je vergelijken met de kabel van een rem die met een kabel wordt bediend. In plaats van een remkabel heb je remvloeistof. Doordat de vloeistof niet samengedrukt kan worden, kan de kracht van de hoofdcilinder aan de hendel worden overgebracht naar de remklauw. Het is als het ware een kolom van vloeistof die vergrendeld zit in de remleiding. Door de hendel over te halen, wordt de vloeistof naar beneden geduwd en drukt de vloeistof de remzuigers uit.

Wat is het verschil tussen Minerale olie & DOT-remvloeistof #

Er zijn twee soorten remvloeistof in de fietsindustrie: DOT remvloeistof en minerale olie. Beiden hebben hun voor- en nadelen en er zijn veel misvattingen over beide soorten.

Kookpunt #

Om te beginnen is het belangrijk om te kiezen voor een vloeistof met een kookpunt dat hoger is dan wat er onder zware omstandigheden te verwachten valt. In het algemeen geldt: hoe hoger het kookpunt, hoe beter.

Minerale olie heeft een variërend kookpunt van 120°C tot 270°C, afhankelijk van de fabrikant. In tegenstelling tot DOT is minerale olie niet gereguleerd door een standaard of organisatie. Gebruik daarom altijd de door de fabrikant aanbevolen olie.

DOT remvloeistof wordt veel gebruikt in de auto-industrie en is onderworpen aan set standaarden met betrekking tot het kookpunt. DOT5.1 vloeistof heeft het hoogste kookpunt (270°C) en wordt daarom het meest gebruikt in fietsremmen.

Hydrofoob #

Minerale olie is hydrofoob en mengt niet met water. Het kookpunt blijft daarom hetzelfde. Maar omdat het kookpunt van het remsysteem wordt gedefinieerd door de zwakste vloeistof, daalt deze naar 100°C. Omdat water zwaarder is dan minerale olie, het hoopt zich op in de remklauw. Hier wordt het aan de meeste hitte blootgesteld.

remvloeistof voor HopeTech remmen minerale olie met water

Minerale olie met water

Hygroscopisch #

DOT is hygroscopisch en absorbeert water. Hierdoor daalt het kookpunt geleidelijk. Dit betekent echter wel dat de rem veel meer tolerant is voor waterverontreiniging. Het is het beste om kleine hoeveelheden DOT te kopen en geen open flessen te gebruiken na een jaar of twee.

remvloeistof voor HopeTech remmen DOT 5.1 olie

DOT 5.1 olie met water

Waarom je geen bier mag gebruiken als remvloeistof voor HopeTech remmen #

Elke vloeistof zou theoretisch kunnen werken als remvloeistof, zoals water, olijfolie, alcohol, maar bier zou niet werken vanwege de gassen die het bevat. Gas is namelijk samendrukbaar en zorgt ervoor dat een deel van de remkracht bij de hendel niet naar de zuigers gaat. Daarom is het belangrijk om alle lucht uit de remmen te verwijderen bij het ontluchten.

Water in je remsysteem #

Je remsysteem is een gesloten circuit dat ontworpen is om hydraulische druk te behouden en je fiets veilig tot stilstand te brengen. Echter, zelfs als het systeem goed is afgesloten, kan er na verloop van tijd vocht binnendringen. Dit komt doordat er kleine openingen in het systeem zijn en zelfs door de bekabeling kan er lucht met vocht binnenkomen.

Om te voorkomen dat er vocht in het remsysteem komt, is het belangrijk om regelmatig de remvloeistof te laten vervangen en ervoor te zorgen dat het systeem goed afgesloten blijft. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie in de ruimte waar de fiets wordt opgeslagen, omdat vochtige omstandigheden de kans op binnendringend vocht vergroten.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories

Uitzonderlijk Gesloten

7 & 8 juni