34-beschadigde-riem

Kan een fietsriem aflopen?

Het is zeldzaam dat een fietsriem eraf loopt als deze correct is geïnstalleerd en gebruikt volgens de specificaties van de fabrikant. Doordat een riem niet uitrekt zoals een ketting blijft de spanning op een riem correct en komt er geen speling die aflopen kan veroorzaken. Toch kan de fietsriem aflopen in bepaalde situaties.

Door welke redenen kan een fietsriem aflopen? #

  • Een van de belangrijkste redenen is slechte installatie of montage. Als de riem te strak of te los zit, kan deze eraf lopen tijdens het rijden.
  • Een andere oorzaak van het aflopen van een fietsriem kan zijn dat de tandwielen of riem beschadigd zijn. Een beschadigd tandwiel kan de riem ongelijkmatig laten lopen en er uiteindelijk voor zorgen dat deze eraf loopt.
  • Een tak/voorwerp dat tussen de riem en het tandwiel terecht komt.
  • Een te zwak frame, als het frame niet stijf genoeg is kan het de krachten die op de riem komen niet aan en kan de riem aflopen.
  • Een slechte kwaliteit van riem, niet elke riem is hetzelfde. Sommige merken zijn smaller en uit minder kwalitatief materiaal vervaardigd waardoor deze systemen moeilijker op de tandwielen blijven.
Je riemspanning kan je controleren met de Gates Tension tester. Als je de spanning aanpast let dan steeds op dat je de uitlijning van de riem niet veranderd, anders kan de riem aflopen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn fietsriem eraf loopt? #

Om te voorkomen dat een fietsriem eraf loopt, is het belangrijk om de riem regelmatig te controleren op tekenen van slijtage en beschadiging. Als er tekenen zijn van slijtage of beschadiging, moet u de riem onmiddellijk vervangen. Daarnaast is het belangrijk om de riem correct te installeren en te monteren volgens de instructies van de fabrikant. Een te strakke of te losse riem kan leiden tot problemen.

TIP #

Als je tandriem er ooit al afliep of niet op de correct manier werd opgelegd vervang je de riem best meteen. De trekkoorden die door je riem lopen zijn dan mogelijks beschadigd waardoor je de sterkte van de riem niet meer gegarandeerd is, de riem kan daardoor bij een zware belasting breken.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?