67-Lekkende-Rohloff

Wat moet ik doen als een Rohloff naaf lekt?

Het kan soms voorkomen dat een Rohloff naaf lekt of “zweet”. Vaak is dit onschuldig maar in sommige gevallen is er wel actie nodig. Gelukkig kan je nog grote afstanden rijden al is de naaf volledig leeg gelopen, er blijft namelijk altijd olie achter op het binnenwerk dat een smering van het systeem blijft garanderen.

Oorzaken van een lekkende Rohloff naaf #

Oorzaak Oplossing
Te veel olie (steeds na een oliewissel) Omdat er steeds wat olie op de tandwielen blijft zitten kan er te veel olie in de as zitten, dit word dan door de as weer “uitgezweet”. Van zodra het teveel weg is stopt het “zweten” van de as.
De fiets heeft plat gelegen Door de fiets op zijn zij te leggen, kan er een kleine hoeveelheid olie lekken langs de as.
Er werd geen nieuwe afdichting schroef gebruikt Na de oliewissel moet er steeds een nieuwe afdichting schroef gebruikt worden. Door de oude te hergebruiken is er geen afdichting middel meer aanwezig.
De afdichting schroef werd te diep ingedraaid Wanneer de schroef te diep is ingedraaid kan hier een lek ontstaan.
Verkeerde olie Rohloff olie heeft een specifieke viscositeit, andere olies kunnen te lopend zijn waardoor de naaf lekt.
Druk verschillen (fiets op vliegtuig) Door het opbouwen van druk in de as kan dit een lek veroorzaken.
Grote temperatuurwisselingen Door het uitzetten en krimpen van de naaf kan een lek ontstaan.
Zand tussen afdichtingen Door vuil of zand tussen de dichting is de perfecte afsluiting niet meer gegarandeerd en kan een lek ontstaan.

Wat moet je doen als je Rohloff naaf lekt of zweet? #

Het is belangrijk om na te gaan wat er precies gebeurd is. Ligt er een druppel olie onderaan de fiets of voelen je spaken vuil aan?

Als er echt olie onder de fiets ligt, is het het beste om de naaf te laten nakijken. Mogelijk is er zand of vuil tussen de afdichtingen gekomen en moeten deze vervangen worden. Hangt er olie aan de spaken of velg, dan is het voldoende om alles schoon te maken en in de gaten te houden of dit terugkomt en in welke mate, voordat er onderdelen vervangen moeten worden.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories

Uitzonderlijk Gesloten

7 & 8 juni