158-TN2.8-tanwielverhouding

Wat is de beste tandwielverhouding voor een travelmaster 2.8?

Op een fiets beïnvloedt de verhouding tussen de tandwielen op de voor- en achteras de prestaties van de fiets. Dit noemen we de tandwielverhouding. Het is vooral van invloed op de snelheid en de kracht van de pedaalbewegingen. De beste tandwielverhouding voor een Travelmaster 2.8 bepaal je daarom op basis van waar je rijdt. Steek een tandje bij en trap wat harder, of haal er wat weg voor in de bergen.

Vergelijk met je huidige tandwielverhouding #

Als je van plan bent om over te stappen op een Rohloff-naaf, is het handig om te weten hoe deze zich verhouden tot je huidige versnellingen. Gelukkig kun je gebruik maken van een handige calculator die je hierbij kan helpen. Door je huidige tandwielverhouding in te voeren en te vergelijken met wat je graag zou willen, kun je precies zien wat het verschil is tussen de twee systemen.

Hoe kan je zwaarder of lichter trappen? #

Wanneer je een groter tandwiel op de voorkant en/of een kleiner tandwiel op de achterkant hebt, zal je een grotere versnelling hebben. Dit zorgt ervoor dat je met minder trapbewegingen meer snelheid kan maken, wat handig is voor vlak terrein of afdalingen. Echter kan het fietsen bergopwaarts moeilijker zijn omdat er meer kracht nodig is om de fiets vooruit te bewegen.

Aan de andere kant resulteert een kleiner tandwiel op de voorkant en/of een groter tandwiel op de achterkant in een kleinere versnelling. Hierdoor heb je meer trapbewegingen nodig om dezelfde afstand af te leggen, maar heb je wel meer kracht om steile hellingen op te fietsen. Dit is vooral handig voor off-road en bergachtige omgevingen.

Santos aandrijving in meters uitgedrukt #

Hieronder zie je de afstand die ja aflegt in met 1 omwenteling van de trappers in de lichtste versnelling en de zwaarste versnelling.

Rohloff #
VerzetVersnelling 1Versnelling 14
Licht (46×22)1.3m6.9m
Medium (50×22)1.45m7.7m
Zwaar (55×22)1.6m8.3m
Extra zwaar (55×20)1.73m9.2m

Berekend op een 28/50-622 band (wielomtrek 2280mm.

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories

Uitzonderlijk Gesloten

7 & 8 juni