De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van fietszadels een enorme sprong vooruit gemaakt. In het verleden was een leren zadel de enige keuze, maar tegenwoordig zijn er diverse materialen beschikbaar die elk unieke eigenschappen hebben die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de fietser. Deze zadels kunnen op de Travelmaster 2.9:
Brooks leder
- Hard zadel
- Zadel vormt zich definitief naar de rijder
- Blijft koel tijdens lange ritten
Brooks Cambium
- Hard zadel
- Zadel vormt zich naar de rijder
- Blijft koel tijdens lange ritten
Schuim
- Zacht zadel
- Past zich aan aan je zitvlak
- Warmt niet op
- Bruikbaar door verschillende rijders
Gel
- Zacht zadel
- Veel comfort tijdens korte ritten
- Bruikbaar door verschillende rijders
Zadel materialen #
Lederen zadel #
Een leren fietszadel biedt niet alleen betrouwbaarheid, maar is ook bijzonder duurzaam en comfortabel. Door het materiaal past het zadel zich perfect aan jouw zitvlak en blijft het koel tijdens het fietsen. Het inrijden van een lederen zadel kost echter wel wat tijd. Afhankelijk van je gewicht moet je tot wel 1000 km fietsen voordat het zadel volledig naar jouw vormt. Zorg en onderhoud zijn ook belangrijk om het zadel in goede conditie te houden. Tijdens regen is het raadzaam om een zadelhoesje te gebruiken en het leer af en toe te voeden met vet. Kies voor een leren zadel voor een duurzame en comfortabele fietservaring.
Cambium zadel #
Een Cambium zadel biedt dezelfde voordelen als een leren zadel, maar dan zonder de nadelen. Het zadel is gemaakt van gevulkaniseerd rubber met een katoenen toplaag, waardoor het vrijwel dezelfde reacties geeft als een lederen zadel, zonder dat het ingevet of opgespannen hoeft te worden. Bovendien is er ook een “all weather” versie beschikbaar die volledig bestand is tegen alle weersomstandigheden.
Schuim zadel #
Een eenvoudig fietszadel heeft meestal een laag schuim voor een goed comfort tijdens korte ritten. De kwaliteit en dikte van het schuim zijn belangrijk om te bepalen of het zadel voldoende ondersteuning biedt voor jouw gebruik.
Bij intensief gebruik en veel beweging op het zadel kan het schuim afbrokkelen, wat niet altijd zichtbaar is maar wel voelbaar door een verandering van vorm onder je gewicht. Om dit te voorkomen zijn er zadels op de markt met materialen die beter bestand zijn tegen slijtage, zoals gel- of luchtgevulde kussentjes. Ontdek de verschillende opties en kies het beste zadel voor jouw comfortabele rit.
Gel zadel #
Gelzadels bieden het hoogste comfort voor korte fietstochten. Deze zadels passen zich perfect aan aan je zitvlak en bieden daardoor uitstekende ondersteuning. Vooral op hobbelige wegen helpt de gel om trillingen te dempen. Let er echter op dat sommige fabrikanten te veel gel gebruiken, waardoor de zitbotjes niet goed worden ondersteund en er meer gewicht wordt gedragen op andere delen van het zitvlak. Als je van plan bent om lange afstanden te fietsen, kan een gelzadel ook warm aanvoelen. De gel absorbeert namelijk de trillingen en zet deze om in warmte, wat kan leiden tot zadelpijn tijdens het fietsen.
Zadel breedte #
Zadels zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, waarbij de breedte bepaalt waar je zitbotjes op het zadel terechtkomen. Kies voor een goede zithouding een breedte die je optimaal ondersteunt.
Een te smal zadel #
Rijd je op een te smal zadel, dan vallen je zitbotjes buiten het steunvlak van het zadel. Hierdoor ontstaat er meer druk op je zachte weefsel, wat problemen en ongemakken kan veroorzaken. Bij langere ritten kan er dan een verdoofd gevoel optreden of zelfs pijnlijk worden.
Een te breed zadel #
Bij een te breed zadel krijg je wel voldoende ondersteuning, maar schuren je bovenbenen tegen het zadel aan. Dit kan leiden tot schuurplekken en irritatie in de liezen.
Zadelbreedte kiezen #
Op elk zadel wordt de breedte weergegeven. Meet de afstand tussen je zitbotjes en tel deze afstanden vervolgens bij:
- Recreatieve houding: + 2cm
- Race houding +1cm