181-Travel-Lite-zadel

Welke zadels kunnen op de Travel Lite?

De ontwikkeling van zadels heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt. Vroeger was een leren zadel de enige optie, maar tegenwoordig zijn er verschillende materialen beschikbaar die elk unieke eigenschappen hebben die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de fietser. Deze zadels kunnen op de Travel Lite:

Welke zadels kunnen op de Travel Lite?

Brooks leder

 • Hard zadel
 • Zadel vormt zich definitief naar de rijder
 • Blijft koel tijdens lange ritten
Welke zadels kunnen op de Travel Lite?

Brooks Cambium

 • Hard zadel
 • Zadel vormt zich naar de rijder
 • Blijft koel tijdens lange ritten
Welke zadels kunnen op de Travel Lite?

Schuim

 • Zacht zadel
 • Past zich aan aan je zitvlak
 • Warmt niet op
 • Bruikbaar door verschillende rijders
Welke zadels kunnen op de Travel Lite?

Gel

 • Zacht zadel
 • Veel comfort tijdens korte ritten
 • Bruikbaar door verschillende rijders

Zadel materialen #

Lederen zadel #

Een lederen zadel biedt niet alleen betrouwbaarheid, maar is ook bijzonder duurzaam. Het heeft twee belangrijke voordelen: het past zich perfect aan aan je zitvlak en blijft koel tijdens het fietsen. Wanneer het zadel is ingereden, zit je altijd op dezelfde manier op het zadel. Het inrijden van een lederen zadel vereist echter wel wat kilometers. Afhankelijk van je gewicht moet je tot wel 1000 km fietsen voordat het zadel volledig naar jouw vormt. Naast het inrijden vereist een lederen zadel ook de nodige zorg en onderhoud. Het is bijvoorbeeld raadzaam om tijdens regen een zadelhoesje over het zadel te trekken en het leer af en toe te voeden met vet. Ontdek de voordelen van een lederen zadel voor een comfortabele en duurzame rijervaring.

Cambium zadel #

Een Cambium zadel biedt dezelfde voordelen als een leren zadel, maar dan zonder de nadelen. Het zadel is gemaakt van gevulkaniseerd rubber met een katoenen toplaag, waardoor het vrijwel dezelfde reacties geeft als een lederen zadel, zonder dat het ingevet of opgespannen hoeft te worden. Bovendien is er ook een “all weather” versie beschikbaar die volledig bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Schuim zadel #

Een simpel fietszadel is meestal voorzien van een laag schuim, wat zorgt voor goed comfort bij korte ritten. De kwaliteit en dikte van het schuim zijn belangrijke factoren die bepalen of het zadel voldoende ondersteuning biedt voor jouw gebruik.

Bij intensief gebruik en veel beweging op het zadel kan het schuim afbrokkelen, wat niet altijd zichtbaar is maar wel voelbaar doordat het zadel van vorm verandert onder je gewicht. Om dit te voorkomen zijn er ook zadels op de markt met materialen die beter bestand zijn tegen slijtage, zoals gel- of luchtgevulde kussentjes.

Gel zadel #

Gelzadels zijn het meest comfortabel voor korte ritjes. Een gelzadel past zich perfect aan aan je zitvlak en biedt daarom uitstekend comfort. Vooral op slechte wegen helpt de gel om trillingen te absorberen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige fabrikanten te veel gel gebruiken, waardoor de zitbotjes niet goed worden ondersteund en er meer gewicht wordt gedragen op andere delen van je zitvlak. Als je van plan bent om lange afstanden af te leggen, kan een gelzadel ook warm aanvoelen. Dit komt doordat de gel de trillingen opvangt en omzet in warmte, wat kan leiden tot zadelpijn tijdens het rijden.


Zadel breedte #

Zadels zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, waarbij de breedte bepaalt waar je zitbotjes op het zadel terechtkomen. Kies voor een goede zithouding een breedte die je optimaal ondersteunt.

Een te smal zadel #

Rijd je op een te smal zadel, dan vallen je zitbotjes buiten het steunvlak van het zadel. Hierdoor ontstaat er meer druk op je zachte weefsel, wat problemen en ongemakken kan veroorzaken. Bij langere ritten kan er dan een verdoofd gevoel optreden of zelfs pijnlijk worden.

Een te breed zadel #

Bij een te breed zadel krijg je wel voldoende ondersteuning, maar schuren je bovenbenen tegen het zadel aan. Dit kan leiden tot schuurplekken en irritatie in de liezen.

Zadelbreedte kiezen #

Op elk zadel wordt de breedte weergegeven. Meet de afstand tussen je zitbotjes en tel deze afstanden vervolgens bij:

 • Recreatieve houding: + 2cm
 • Race houding +1cm

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories

Winkel gesloten

Van 21.07 t.e.m. 12.08