198-Travel-lite-remmen

Welke remmen kunnen op de Travel Lite?

Er zijn twee soorten remsystemen waaruit je kan kiezen: schijfremmen of velgremmen. Beide type remmen kunnen op de Travel Lite, afhankelijk van de overige uitusting van de fiets.

Wanneer je kiest voor de Travel Lite fiets met Rohloff, wordt de fiets standaard uitgerust met Firmtech-remmen. Deze remmen zijn zeer eenvoudig te onderhouden en het vervangen van remblokjes is een eenvoudige klus. Bovendien zijn deze remmen licht van gewicht en hebben ze een goede remkracht. Dit maakt ze geschikt voor lange afstanden en fietsvakanties.

Als je echter kiest voor de Travel Lite fiets met Pinion, dan heb je de mogelijkheid om de fiets af te werken met schijfremmen. Deze remmen bieden meer remkracht dan Firmtech-remmen en zijn geschikt voor ruigere terreinen en afdalingen. Bovendien heb je bij schijfremmen de keuze uit verschillende remsystemen die bij jouw rijstijl passen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor Hope schijfremmen, die zeer nauwkeurig zijn en minder onderhoud nodig hebben.


Rohloff met velgremmen #

Magura Firmtech #

De Firmtech-versie van de Magura-rem onderscheidt zich door de unieke bevestiging aan het frame. De remmen zijn namelijk zowel voor als achter aan de achterkant van de vorkpoten vastgelast, waardoor er een oplopende rem ontstaat die zichzelf steeds strakker vastklemt bij hard remmen. Het grote voordeel hiervan is dat de remcilinders met een scharnier direct op het frame gelast zijn en niet afgesteld hoeven te worden. Dit maakt het remmen praktisch en ideaal voor fietsers die niet technisch zijn aangelegd.

Met een handig stelwieltje aan de remhendel bepaal je zelf de remintensiteit, van een agressieve beet tot een vriendelijke lange slag. Het vernieuwen van de remblokken is bovendien een fluitje van een cent. Je hoeft alleen de rem open te draaien, de versleten blokjes te verwijderen, de nieuwe erin te klikken en de rem weer dicht te draaien. Zonder gereedschap ben je binnen vijf minuten klaar.

Eenvoudige remhendel #

Met de Firmtech remmen op de Santos Travel Lite is er een grote remhendel geïntegreerd, waardoor je probleemloos met 4 vingers kunt remmen en de rem ook gemakkelijk kunt bedienen met handschoenen aan.

Velg remmen kunnen op de Travel Lite

Firmtech #

  • Sterke remkracht: Firmtech-remmen hebben een oplopende remwerking, wat betekent dat de remkracht toeneemt naarmate er harder wordt geremd. Hierdoor bieden deze remmen een sterke en betrouwbare remkracht, zelfs bij hoge snelheden en in moeilijke omstandigheden.
  • Gemakkelijk te onderhouden: Firmtech-remmen zijn ontworpen voor gemakkelijk onderhoud. De remblokjes kunnen snel en gemakkelijk worden vervangen zonder dat daar gereedschap voor nodig is. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld op lange termijn.
  • Veiligheid: Firmtech-remmen zijn ontworpen om de veiligheid van de fietser te garanderen. Ze zijn sterk, betrouwbaar en bieden uitstekende remprestaties, waardoor de fietser met vertrouwen kan rijden, wetende dat ze in staat zijn om snel en veilig te remmen.
  • Duurzaamheid: Firmtech-remmen zijn gebouwd om lang mee te gaan. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn bestand tegen slijtage en scheuren. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de levensduur van je remmen en kan je langer genieten van je fiets.
  • Gebruiksvriendelijk: Firmtech-remmen zijn gemakkelijk te gebruiken en hebben een eenvoudig ontwerp. Ze zijn geschikt voor zowel ervaren als beginnende fietsers, omdat ze intuïtief te gebruiken zijn. Hierdoor kan je je concentreren op het fietsen, zonder je zorgen te maken over de bediening van de remmen.

Pinion met schijfrem #

Wanneer je kijkt naar de schijfremmen heb je de keuze uit 3 types. Het verschil zit in het gebruik van de rijder, waar ga je rijden met de fiets en hoe ga je de fiets gebruiken. Hoe meer gewicht op de fiets (rijder & bepakking) hoe belangrijker het is om naar grotere schijven te gaan.

Shimano XT met 180mm Santos schijven #

Deze remmen leveren uitstekende remprestaties in alle omstandigheden en zijn gemakkelijk te onderhouden. De XT-remmen hebben een krachtig en betrouwbaar remvermogen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het gevarieerd gebruik. Door de duurzaamheid van het systeem is het ook een populaire keuze voor woon-werk verkeer en af en toe een uitdagende tocht.

Schijf remmen kunnen op de Travel Lite
Hope Tech 3-X2 met 180mm Santos schijven #

De Hope Tech 3 X2 is een lichtgewicht en krachtige schijfrem die vooral geschikt is voor offroad rijders. Deze remklauw heeft twee zuigers en is ontworpen voor gebruik met een enkele schijf. De remklauw is gemaakt van hoogwaardig aluminium en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Hope Tech 3-V4 met 203mm Santos schijven #

De Hope Tech 3 V4 is een krachtige rem die ontworpen is voor afdalingen en rijden met zware belasting. Deze remklauw heeft vier zuigers en is geschikt voor gebruik met een dikkere schijf. Door deze combinatie blijft de V4 zelfs in de meest uitdagende omstandigheden perfect presteren.

Waarom een grotere remschijf gebruiken? #

Een groot voordeel van een grote schijfrem op je fiets ten opzichte van een kleine schijfrem is de verbeterde remkracht en betere warmteafvoer. Hoe groter de schijf, hoe meer oppervlakte er is om de wrijving met de remblokken te vergroten en hoe meer warmte er kan worden afgevoerd. Dit zorgt voor een snellere en betere remrespons en minder kans op oververhitting van de remmen tijdens langere en intensievere ritten.

Daarnaast kan een grotere schijfrem ook meer gewicht aan en is hij over het algemeen duurzamer dan een kleinere schijfrem. Het nadeel van een grotere schijfrem is dat het iets meer gewicht met zich meebrengt, wat de wendbaarheid van de fiets kan beïnvloeden.

Samengevat #

  • De Santos Travel Lite biedt de keuze tussen velgremmen en schijfremmen, waarbij schijfremmen betere prestaties leveren in alle weersomstandigheden en afdalingen, maar ook duurder zijn.
  • Velgremmen zijn goedkoper en genereren veel remkracht, maar slijten je velg bij elke rembeurt, wat belangrijk is om te weten als je veel in verschillende weersomstandigheden fietst.
  • De slijtage van remblokjes is afhankelijk van het aantal remmomenten en hoe schoon het systeem is, omdat zand op je velg of schijfrem kan fungeren als een natuurlijk schuurmiddel en remblokjes snel verslijten.
  • Bij schijfremmen heb je de keuze uit verschillende types, afhankelijk van het gebruik van de rijder en waar de fiets wordt gebruikt, waarbij grotere schijfremmen meer remkracht en betere warmteafvoer bieden, maar ook iets meer gewicht met zich meebrengen.
  • Een grotere schijfrem is over het algemeen duurzamer dan een kleinere schijfrem en kan meer gewicht aan, waardoor het geschikter is voor afdalingen en rijden met zware belasting (rijder en bepakking).

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories

Winkel gesloten

Van 21.07 t.e.m. 12.08