146-TM2.9-remopties

Welke remmen kunnen op de Travelmaster 2.9?

Er zijn twee soorten remsystemen waaruit je kan kiezen: schijfremmen of velgremmen. Beide type remmen kunnen op de Travelmaster 2.9 geplaatst worden. Velgremmen zijn goedkoper en genereren veel remkracht dankzij hun hydraulisch systeem. Voor normaal gebruik zijn ze dus zeker voldoende. Het nadeel is dat bij elke rembeurt de velg slijt, wat belangrijk is om te weten als je veel in verschillende weersomstandigheden fietst. Na verloop van tijd zal de velg dan aan vervanging toe zijn.

Een voordeel van schijfremmen is dat ze geen essentieel onderdeel, zoals je velg, slijten. Een schijf kan gemakkelijk vervangen worden zonder grote ingreep. Schijfremmen leveren ook de beste prestaties in alle weersomstandigheden en in afdalingen.

De slijtage van remblokjes hangt af van het aantal remmomenten en hoe schoon het systeem is. Zand op je velg of schijfrem kan fungeren als een natuurlijk schuurmiddel en remblokjes snel verslijten.

Velgrem #

Magura HS11 #

De HS11 is een hydraulische velgrem die geschikt is voor stads- en toerfietsen. Deze rem heeft een goede doseerbaarheid en is relatief eenvoudig te onderhouden. De HS11 heeft een remhendel met een comfortabele grip en een aanpasbare hevelpositie. Deze rem heeft echter wel een langere remweg dan de HS33.

Magura HS11 remmen kunnen op de Travelmaster 2.9
Magura HS33 #

De HS33 is een hydraulische velgrem die voornamelijk wordt gebruikt in de mountainbikesport en bij trials. Deze rem heeft een kortere remweg en een hogere remkracht dan de HS11. De HS33 is ook lichter en compacter dan de HS11. De remhendel van de HS33 heeft een ergonomisch ontwerp en is gemakkelijk te gebruiken met één vinger.

Info #

De HS11 is een geschikte rem voor stads- en toerfietsen, terwijl de HS33 meer geschikt is voor gebruik in de bergen en op ruw terrein.

Schijfrem #

Wanneer je kijkt naar de schijfremmen heb je de keuze uit 3 types. Het verschil zit in het gebruik van de rijder, waar ga je rijden met de fiets en hoe ga je de fiets gebruiken. Hoe meer gewicht op de fiets (rijder & bepakking) hoe belangrijker het is om naar grotere schijven te gaan.

Shimano XT met 180mm Santos schijven #

Deze remmen leveren uitstekende remprestaties in alle omstandigheden en zijn gemakkelijk te onderhouden. De XT-remmen hebben een krachtig en betrouwbaar remvermogen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het gevarieerd gebruik. Door de duurzaamheid van het systeem is het ook een populaire keuze voor woon-werk verkeer en af en toe een uitdagende tocht.

Schrijf remmen kunnen op de Travelmaster 2.9
Hope Tech 3-X2 met 180mm Santos schijven #

De Hope Tech 3 X2 is een lichtgewicht en krachtige schijfrem die vooral geschikt is voor offroad rijders. Deze remklauw heeft twee zuigers en is ontworpen voor gebruik met een enkele schijf. De remklauw is gemaakt van hoogwaardig aluminium en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Hope Tech 3-V4 met 203mm Santos schijven #

De Hope Tech 3 V4 is een krachtige rem die ontworpen is voor afdalingen en rijden met zware belasting. Deze remklauw heeft vier zuigers en is geschikt voor gebruik met een dikkere schijf. Door deze combinatie blijft de V4 zelfs in de meest uitdagende omstandigheden perfect presteren.

Waarom een grotere remschijf gebruiken? #

Een groot voordeel van een grote schijfrem op je fiets ten opzichte van een kleine schijfrem is de verbeterde remkracht en betere warmteafvoer. Hoe groter de schijf, hoe meer oppervlakte er is om de wrijving met de remblokken te vergroten en hoe meer warmte er wordt afgevoerd. Dit zorgt voor een snellere en betere remrespons en minder kans op oververhitting van de remmen tijdens langere en intensievere ritten.

Daarnaast kan een grotere schijfrem ook meer gewicht aan en is hij over het algemeen duurzamer dan een kleinere schijfrem. Het nadeel van een grotere schijfrem is dat het iets meer gewicht met zich meebrengt, wat de wendbaarheid van de fiets kan beïnvloeden.

Samengevat #

  • De Santos Travelmaster 2.9 biedt de keuze tussen velgremmen en schijfremmen, waarbij schijfremmen betere prestaties leveren in alle weersomstandigheden en afdalingen, maar ook duurder zijn.
  • Velgremmen zijn goedkoper en genereren veel remkracht, maar slijten je velg bij elke rembeurt, wat belangrijk is om te weten als je veel in verschillende weersomstandigheden fietst.
  • De slijtage van remblokjes is afhankelijk van het aantal remmomenten en hoe schoon het systeem is, omdat zand op je velg of schijfrem kan fungeren als een natuurlijk schuurmiddel en remblokjes snel verslijten.
  • Bij schijfremmen heb je de keuze uit verschillende types, afhankelijk van het gebruik van de rijder en waar de fiets wordt gebruikt, waarbij grotere schijfremmen meer remkracht en betere warmteafvoer bieden, maar ook iets meer gewicht met zich meebrengen.
  • Een grotere schijfrem is over het algemeen duurzamer dan een kleinere schijfrem en kan meer gewicht aan, waardoor het geschikter is voor afdalingen en rijden met zware belasting (rijder en bepakking).

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories