203-Cross-lite-remmen

Welke remmen kunnen op de Cross Lite?

Zowel mechanische als hydraulische remmen kunnen op de Cross Lite geplaatst worden. Als je een Cross Lite fiets samenstelt, kies je een systeem op basis van het type stuur dat je hebt gekozen.

Als je voor een drop stuur gaat, dan kun je kiezen uit Avid of Sram remhendels. Bij dit type stuur kun je ook kiezen voor een mechanische rem. Bij alle andere sturen is het remsysteem altijd hydraulisch.

Op de rechte sturen kan je kiezen voor de Shimano of Hope remmen. Afhankelijk van hoe je rijdt kun je kiezen voor een heel krachtig systeem met veel “bite” of een iets zachter systeem.

Drop Sturen #

Avid mechanische schijfremmen #

De Avid mechanische rem is een combinatie van de SRAM double tap remhendel en de Avid mechanische remklauw.Het voordeel van een mechanische rem ten opzichte van een hydraulische rem op de fiets is dat deze eenvoudiger te onderhouden en repareren is. Bij een mechanische rem is er geen vloeistof nodig, waardoor er minder kans is op lekkages en er minder onderhoud nodig is. Bovendien is een mechanische rem over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een hydraulische rem. Echter, hydraulische remmen bieden over het algemeen wel meer remkracht en zijn vaak gevoeliger in gebruik. Het is dus een afweging tussen onderhoudsgemak en remprestaties bij het kiezen van een remtype.

Welke remmen kunnen op de Cross Lite?
Sram Hydraulische schijfremmen #

Sram hydraulische remhendels met shifter, ook wel bekend als double tap, zijn een uitstekende keuze voor fietsers die op zoek zijn naar een soepele en nauwkeurige rem- en schakelervaring. De hydraulische werking zorgt voor een krachtige en responsieve remwerking, terwijl de double tap technologie zorgt voor snelle en eenvoudige schakelingen. De remhendels zijn ontworpen om comfortabel in de hand te liggen en bieden een uitstekende grip tijdens het rijden.

Welke remmen kunnen op de Cross Lite?

Rechte sturen #

Wanneer je kijkt naar de schijfremmen op rechte sturen heb je de keuze uit 3 types. Het verschil zit in het gebruik van de rijder, waar ga je rijden met de fiets en hoe ga je de fiets gebruiken. Hoe meer gewicht op de fiets (rijder & bepakking) hoe belangrijker het is om naar grotere schijven te gaan.

Shimano XT met 180mm Santos schijven #

Deze remmen leveren uitstekende remprestaties in alle omstandigheden en zijn gemakkelijk te onderhouden. De XT-remmen hebben een krachtig en betrouwbaar remvermogen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het gevarieerd gebruik. Door de duurzaamheid van het systeem is het ook een populaire keuze voor woon-werk verkeer en af en toe een uitdagende tocht.

Hope Tech 3-X2 met 180mm Santos schijven #

De Hope Tech 3 X2 is een lichtgewicht en krachtige schijfrem die vooral geschikt is voor offroad rijders. Deze remklauw heeft twee zuigers en is ontworpen voor gebruik met een enkele schijf. De remklauw is gemaakt van hoogwaardig aluminium en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Hope Tech 3-V4 met 203mm Santos schijven #

De Hope Tech 3 V4 is een krachtige rem die ontworpen is voor afdalingen en rijden met zware belasting. Deze remklauw heeft vier zuigers en is geschikt voor gebruik met een dikkere schijf. Door deze combinatie blijft de V4 zelfs in de meest uitdagende omstandigheden perfect presteren.

Waarom een grotere remschijf gebruiken? #

Een groot voordeel van een grote schijfrem op je fiets ten opzichte van een kleine schijfrem is de verbeterde remkracht en betere warmteafvoer. Hoe groter de schijf, hoe meer oppervlakte er is om de wrijving met de remblokken te vergroten en hoe meer warmte er kan worden afgevoerd. Dit zorgt voor een snellere en betere remrespons en minder kans op oververhitting van de remmen tijdens langere en intensievere ritten.

Daarnaast kan een grotere schijfrem ook meer gewicht aan en is hij over het algemeen duurzamer dan een kleinere schijfrem. Het nadeel van een grotere schijfrem is dat het iets meer gewicht met zich meebrengt, wat de wendbaarheid van de fiets kan beïnvloeden.

Conclusie #

  • De Santos Cross Lite biedt de keuze tussen verschillende schijfremmen, waarbij schijfremmen met meer rem oppervlakte betere prestaties leveren in alle weersomstandigheden en afdalingen, maar ook duurder zijn.
  • De slijtage van remblokjes is afhankelijk van het aantal remmomenten en hoe schoon het systeem is, omdat zand op je schijfrem kan fungeren als een natuurlijk schuurmiddel en remblokjes snel verslijten.
  • Grotere schijfremmen genereren meer remkracht en betere warmteafvoer, maar zijn ook iets zwaarder.
  • Een grotere schijfrem is over het algemeen duurzamer dan een kleinere schijfrem en kan meer gewicht aan, waardoor het geschikter is voor afdalingen en rijden met zware belasting (rijder en bepakking).

Hoe heeft dit artikel je geholpen?
Bike Stories